A tőzsdén is a Brexit áll a figyelem központjában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Vegyesen nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön. A figyelem központjában a vállalati beszámolók mellett a Brexit fejleményei és az Európai Központi Bank kamatdöntő ülése áll.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 6 ponttal eshet, míg a frankfurti DAX-30 index 33 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 10 ponttal emelkedhet a nyitásban. A befektetők kivárásra játszanak az Európai Központi Bank kormányzótanácsának kamatdöntő üléséig. A várakozások szerint az euróövezeti jegybank ezúttal nem módosítja monetáris politikáját. Mario Draghi az EKB elnökeként utolsó sajtótájékoztatóját tartja, tisztségét novembertől Christine Lagarde veszi át.

Piacmozgató hatású lehet az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató felmérése az euróövezet és a nagy euróövezeti tagállamok októberi szolgáltatóipari, feldolgozóipari és kompozit-beszerzésimenedzserindexéről, az októberi előzetes adatokat délelőtt teszik közzé.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az indexek. A vártnál jobb vállalati gyorsjelentések javították a kockázatvállalási hangulatot, de a befektetőket továbbra is aggasztják az amerikai-kínai kereskedelmi háború hatásai, illetve a brit uniós tagság megszűnését övezető bizonytalanságok. A dél-koreai jegybank csütörtökön közzétett előzetes adatai azt mutatták, hogy a dél-koreai gazdaság növekedése a vártnál valamivel erősebben lassult, de az export fellendülni látszik. A Jibun Bank és az IHS Markit közös felmérésének adatai szerint októberben az utóbbi három év legerősebb ütemével csökkent a japán feldolgozóipar teljesítménye a globális kereslet visszaesése és kereskedelmi viták hatására.

Mindennek ellenére Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,49 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 pedig 0,31 százalékos pluszban zárt. A dél-koreai Kospi 0,32 százalékos pluszban állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,09 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 0,53 százalékos pluszban állt zárás előtt szűk egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,65 százalékos pluszban állt az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,33 százalékkal 515,71 pontra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökkent az ázsiai kereskedésben a kereslet nyomottsága miatti aggodalmakra. A legközelebbi, decemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,26 százalékos mínuszban, 61,01 dolláron, míg a WTI 0,55 százalékos veszteségben, 55,66 dolláron forgott csütörtök reggel nyolc óra körül. Szerdán vegyesen zártak a főbb európai tőzsdék.

A londoni FTSE-100 mutató 0,67 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 0,34 százalékos pluszban, míg a párizsi CAC-40 index 0,07 százalékos mínuszban zárt. Madridban 0,05 százalékkal nőtt, Milánóban viszont 0,60 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,11 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,06 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 szintén 0,06 százalékkal emelkedett.