Alphabet, kiválóan teljesített a Google-anya

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

A vártnál nagyobb bevételből nagyobb nyereséget termelt az Alphabet amerikai technológiai cég, a Google anyavállalata a tavalyi utolsó negyedévben, de kiadásainak, köztük a kutatás-fejlesztési költségeknek a vártnál erősebb emelkedése elbizonytalanította a befektetőket, így csökkenésre váltott az árfolyama.

A New York-i tőzsdén a hétfői zárás után közzétett gyorsjelentés tanúsága szerint az Alphabet bevétele a december 31-én végződött negyedévben éves összevetésben 22 százalékkal, 39,27 milliárd dollárra emelkedett, meghaladva a 38,93 milliárd dolláros elemzői várakozást. A Google hirdetési bevétele, amely a teljes bevétel oroszlánrészét adja, 19,8 százalékkal 32,63 milliárd dollárra nőtt. Az Alphabet tőkeberuházásai 64 százalékkal, 7,08 milliárd dollárra nőttek. Az üzemi nyereség 7 százalékkal, 8,2 milliárd dollárra emelkedett, de az üzemeltetési haszonkulcs 24 százalékról 21 százalékra csökkent. A nettó nyereség 8,95 milliárd dollár volt, szemben az egy évvel korábbi 3 milliárd dolláros veszteséggel, amely azonban az adótörvények változása miatt egyszeri tételekből fakadt.

Az egy részvényre jutó nyereség hígított értéke 12,77 dollárt tett ki a negyedik negyedévben. Elemzők 7,69 milliárd dolláros profit mellett részvényenként 10,87 dollár nyereséget vártak. A tényleges adókulcs a 2017. utolsó negyedévi 138 százalékról 11 százalékra mérséklődött. Az alkalmazottak száma az egy évvel korábbi 80 110-ről 98 771-re nőtt tavaly december végére. Az Alphabet egész évi bevétele 136,8 milliárd dollár volt, ami 23,4 százalékos növekedés 2017-hez képest. A nyereség 142,7 százalékkal, 30,7 milliárd dollárra emelkedett. Bár az Alphabet negyedik negyedéves eredményei jobbak voltak a Wall Street várakozásainál, a befektetőket aggasztja a költségek növekedése. Miközben a Google teljesítménye továbbra is lenyűgöző mértékben nő, kérdéses, hogy az új üzletágakba pumpált tőke hoz-e akkora hasznot, mint a hagyományos tevékenység. A vállalat sok pénzt költött például önvezető járművek fejlesztésére vagy éppen a felhőszolgáltatásokra, utóbbira azért, hogy fel tudja venni a versenyt a rivális Amazonnal és Microsofttal. Jelentősen emelte alkalmazottainak létszámát, növelte reklámkiadásait, miközben új irodaházakat vásárolt a Szílicium-völgyben és New Yorkban. Az Alphabet 1,99 százalékos pluszban, 1132,80 dolláron zárt hétfőn a New York-i tőzsdén, az egy évvel korábbihoz képest 1,88 százalékkal magasabb szinten. A gyorsjelentés közzététele után az elektronikus kereskedésben 3 százalék körüli mínuszra váltott az árfolyam.

A nagy tőkeértékű technológiai vállalatok nevük kezdőbetűje alapján FAANG-csoportként emlegetett ötöséből az Alphabet utolsóként tette közzé gyorsjelentését. Az Apple és a Facebook a vártnál jobb negyedéves eredményekről számolt be a múlt héten, a Netflix és az Amazon viszont csalódást okozott a piacoknak.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Szépen táncolt az Alibaba »