Aston Martin - drága, de profitábilis

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Aston Martin sportautógyártó negyedéves profitjának növekedéséről számolt be csütörtökön, részben eladásainak a bővülésére.

A brit székhelyű cég 3,1 millió font (1 font=371,59 forint) adózás előtti eredményt ért el a szeptember végén záródott negyedévben. Az Aston Martin hat év veszteség után tavaly az első negyedévben zárt először nyereséggel. A cég bevétele az idei harmadik negyedévben 81 százalékkal, 282 millió fontra nőtt. A három hónapban eladott járművek száma 99 százalékkal, 1776-ra emelkedett. A negyedévben értékesített autók száma az amerikai kontinensen 185 százalékkal, az ázsiai és csendes-óceáni térségben pedig 133 százalékkal bővült. A cég tavaly 3687 autót adott el, idén az értékesítést több mint 30 százalékkal tervezik növelni.

Az idén a londoni tőzsdére bevezetett Aston Martin legnagyobb tulajdonosai az olasz Investindustrial kockázati tőkebefektető társaság és az Investment Dar kuvaiti befektetési alap, kisebb, 4,9 százalékos részesedéssel a Mercedes-Benz anyacége, a Daimler is rendelkezik. Az Aston Martin hatalmas pénzeket költ új modellek kifejlesztésére. Egyebek között 2019 végére jelenik meg a cég első SUV autója (városi terepjáró) és a Forma-1 ihlette AM-RB 001 típus, aminek az ára felszereltségtől függően átlagosan mintegy 3 millió dollár.

Az Aston Martin két éve döntött arról, hogy a dél-walesi St. Athanben építi meg második gyárát, ahol ezzel 750 új munkahelyet teremt. A walesi gyárban a DBX SUV modellt gyártják majd 2019-től, évi 4-5 ezer készül majd belőle.

Ezt olvasta már?

Viszik Aston Martint az egész világon »