Cook-csőd után a lengyeleknél landolt a Condor

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A LOT lengyel légitársaság anyavállalata, a Polska Grupa Lotnicza (PGL) vásárolja meg a Condor légitársaságot, a tönkrement Thomas Cook brit utazásszervező csoport egyik német érdekeltségét - közölte az állami tulajdonban lévő PGL és a Condor pénteken.

A vételárról nem szól a közlemény. Azt viszont kiemelték, hogy a PGL stratégiai befektetőként jelenik meg, és tartósan biztosítja a Condor jövőjét. A lengyel állami cég a LOT és a Condor révén az egyik legnagyobb európai légiközlekedési konszern lesz, évente több mint 20 millió utast szolgál majd ki - hangsúlyozták. A Condor úgynevezett szabadidős légitársaság, üdülőhelyekre közlekedtet járatokat. Az 1955-ben alapított vállalkozás 2009-ben került a Thomas Cook-csoporthoz. Nyereségesen működik, de a brit tulajdonos tavaly őszi csődje miatt nehéz helyzetbe került, amelyből a német állam mentette ki egy 380 millió eurós (127 milliárd forint) áthidaló hitellel.

A Condor mintegy ötezer főt foglalkoztat, és nagyjából 50 repülőgépet üzemeltet. Megvásárlására a német Lufthansa-csoport és az ugyancsak német TUI Fly szabadidős légitársaság is pályázott. Vételára szakértői becslések szerint 250-300 millió euró lehet. Rafał Milczarski, a PGL igazgatótanácsának az elnöke pénteken Frankfurtban bejelentette, hogy az átvételt követően az új tulajdonos a lehető leghamarabb le kívánja cserélni a német Condor légitársaság nagy hatósugarú repülőgépeit. A Condor 16 nagy hatósugarú Boeing B767 repülőgéppel rendelkezik, amelyek lényegesen több üzemanyagot fogyasztanak a kereskedelmi forgalomban már üzemelő legmodernebb gépeknél. A lengyel LOT például 15 Boeing B787 "Dreamliner" géppel rendelkezik, amelyek 20 százalékkal fogyasztanak kevesebbet. Mivel a Condor nagy távolságú járatainak az üzemeltetéséhez a kanadai Air Transat légitársaságtól is bérelt gépeket, ezért a nagy hatósugarú flotta lecseréléséhez legalább 20 modern gépet tervez beszerezni az új tulajdonos. "Nagy terveink vannak (a Condor légitársasággal), de biztosítanunk kell, hogy ezek kifizetődők is legyenek" - fogalmazott Rafal Milczarski. Elmondta: új országokat is be kívánnak vonni a Condor járathálózatába. Kézenfekvőnek tűnik a svájci és az osztrák piac, de lengyel utazási irodák mellett szemet vetettek az üdülési céllal Magyarországról külföldre utazni kívánók kiszolgálására is.

Ezt olvasta már?

Lengyel kézbe kerül a német légitársaság »