Emelkedés várható Európa-szerte

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok csütörtökön azon remények felerősödésére, hogy az Egyesült Államok és Kína mégiscsak képes lesz megoldást találni a 14 hónapja tartó kereskedelmi háborúra.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 4 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 9 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 8 ponttal emelkedhet a nyitásban. A befektetőket kissé megnyugtatta, hogy Donald Trump amerikai elnök szerdán kijelentette, az amerikai-kínai kereskedelmi megállapodás a vártnál hamarabb megszülethet. Előző nap viszont az ENSZ Közgyűlésében elmondott beszédében Trump ismét bírálta Kína kereskedelempolitikáját, és közölte, nem fogadna el egy "rossz megállapodást".

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin vegyesen alakult a kereskedés csütörtökön. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,02 százalékos pluszban, az ausztráliai S&P/ASX 200 viszont 0,54 százalékos mínuszban zárt, míg a dél-koreai Kospi 0,06 százalékos veszteségben állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,44 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index pedig 1,73 százalékos mínuszban állt zárás előtt egy órával. Ugyanekkor Hongkongban 0,16 százalékos, Mumbaiban 1,17 százalékos, Szingapúrban pedig 0,05 százalékos pluszban állt az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,09 százalékkal 504,43 pontra nőtt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára csökken.

A legközelebbi, novemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,21 százalékos mínuszban, 62,26 dolláron, a WTI pedig 0,21 százalékos veszteségben, 56,37 dolláron forgott csütörtök reggel nyolc órakor. Szerdán mérsékelt mínuszokban zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,02 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,59 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,79 százalékos mínuszban zárt.

Madridban 0,36 százalékkal, Milánóban pedig 0,51 százalékkal csökkent az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,58 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,53 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,54 százalékkal esett.

Ezt olvasta már?

Ez a zárás haloványra sikerült New Yorkban »