-->

Erősödött a jüan, hála a háború enyhülésének

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Emelkedtek a kínai tőzsdeindexek és tovább erősödött a jüan a dollárhoz képest pénteken; a kínai fizetőeszköz az utóbbi négy hónap, a tőzsdeindexek pedig az utóbbi több mint egy hónap legjobb hetét tudhatják maga mögött az amerikai-kínai kereskedelmi háború enyhülésébe vetett remények felerősödésének köszönhetően.

A világ két legnagyobb gazdaságának kereskedelmi főképviselői csütörtökön ültek össze kétnapos tanácskozásra. Az első nap zárultával Donald Trump amerikai elnök "nagyon, nagyon jónak" minősítette a megbeszéléseket, és jelezte, hogy pénteken fogadja Liu Ho miniszterelnök-helyettest, kínai delegációvezetőt. Elemzők mindazonáltal arra intették a befektetőket, hogy legyenek óvatosak mindaddig, amíg világossá nem válik a tárgyalások kimenetele, azaz egyértelművé nem válik, hogy sikerült legalább megállapodni a közelgő vámemelések elhalasztásáról.

"A legutóbbi jelzések pozitívnak tűnnek, de elég egy Twitter-üzenet vagy egy főcím a sajtóban, és máris megváltozhat a helyzet. A kedvező eredmények első jeleként értékelnénk talán azt, ha a (kínai termékeket sújtó amerikai) pótvámok október 15-re tervezett emelését elhalasztanák" - mutattak rá a szingapúri székhelyű OCBC Bank stratégái. Pénteken erősítette a jüan árfolyamát Kína központi bankja, amely 7,0727 jüan/dollárban szabta meg a középárfolyamot a piacok nyitása előtt. Ez 3 pippel erősebb az előző napi 7,0730/dollárnál. A jegybank már a 14. egymást követő kereskedési napon szabta meg a 7,073-as szint közelében a középárfolyamot, amit a kereskedők úgy értelmeztek, mint az árfolyam stabilitásának fenntartására tett hivatalos kísérletet.

A Kínán belüli (onshore) piacon nyitáskor 7,0950 jüanon cserélt gazdát a dollár, és egy ponton 7,0910 jüanra süllyedt a dollár jegyzése, szeptember 20. óta a leggyengébb szintre. A kereskedés félidejében 7,1038 jüan/dolláron állt a keresztárfolyam, 112 pippel erősebben az előző napi 7,115 jüan/dolláros szintnél. Ha ezt az értéket tartani tudja a jüan a kereskedés végéig, akkor az elmúlt egy hét alatt 0,62 százalékkal tudott erősödni a dollárhoz képest, ami június közepe óta a legjobb heti teljesítményt jelentené.

Az irányadó kínai tőzsdeindexek négyheti csúcsra emelkedtek pénteken, különösen jelentősen drágultak az elektronikai és energetikai termékeket előállító vállalatok. A vezető sanghaji tőzsdeindex, a Shanghai Composite 0,88 százalékos, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index 0,30 százalékos, a Sanghajban és Sencsenben jegyzett 300 legnagyobb társaság CSI-300-as indexe pedig 0,96 százalékos nyereségben zárt pénteken. A CSI-300-as mutató egy hét alatt 2,5 százalékkal, a sanghaji pedig 2,4 százalékkal nőtt.