Fenn és lenn, ez volt a külföldi börzéken ma

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyesen zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék kedden, bár az euróövezet gazdasága a vártnál nagyobb mértékben bővült az első negyedévben, a csalódást keltő kínai beszerzésimenedzser-indexek "hidegzuhanyként" érték a befektetőket.

A londoni FTSE-100 mutató 0,30 százalékos mínuszban, a frankfurti DAX-index viszont 0,13 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,10 százalékos pluszban zárt. Milánóban 0,43 százalékkal, Madridban pedig 0,56 százalékkal nőtt az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,03 százalékkal esett, az FTSE Eurofirst 300 index viszont 0,06 százalékkal nőtt, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,36 százalékkal emelkedett. A nap vesztesei - az erős kínai kitettségekkel rendelkező - nyersanyagkapcsolt vállalatok voltak, alindexük 1,5 százalékkal esett.

A világ egyik vezető bányaipari, nyersanyag-kitermelő és -kereskedő vállalata, az angol-svájci Glencore majdnem 3 százalékot veszített értékéből, mert csökkentette idei évi kitermelési céljait. Az AMS osztrák csipgyártó - az Apple egyik európai beszállítója - több mint 21 százalékos nyereségben zárt, miután a vártnál jobban sikerült első negyedéve, és javította a második negyedévre és az egész évre vonatkozó várakozásait a 3D-s optikai szenzorai iránti kereslet emelkedésére hivatkozva. A Danske Bank, a legnagyobb dániai pénzintézet árfolyama közel 10 százalékkal esett a koppenhágai tőzsdén, miután a tavaly pénzmosási botrányba keveredett bank a vártnál kisebb nyereséget termelt az első negyedévben, és rontotta az idei évre vonatkozó előrejelzését.

New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,18 százalékos, az S&P 500-as index 0,36 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója pedig 1,13 százalékos mínuszban állt. New Yorkban az Alphabet, a Google anyavállalata volt a legnagyobb nehezék: több mint 8 százalékos mínuszban forgott, miután a hétfő esti zárás után közzétett gyorsjelentésében a vártnál rosszabb számokat közölt. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára emelkedik. Az árak mozgását a venezuelai puccskísérlet fejleményei mozgatták, a piacok attól tartanak, hogy még tovább csökkenhet az OPEC-tagállam Venezuela exportja. A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,91 százalékos pluszban, 72,19 dolláron, a júniusi szállítású WTI pedig 0,69 százalékos nyereségben, 63,94 dolláron forgott délután fél hatkor. A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,31 százalékkal 1285,50 dollárra nőtt. Egy euróért 1,1202 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,16 százalékkal erősödött a közös európai fizetőeszköz.

Ezt olvasta már?

Lecsúsztak Európában a mutatók »