Harc az oslói tőzsde üzemeltetéséért

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az oslói tőzsdeüzemeltető Oslo Bors VPS megszerzéséért ádáz harc alakult ki a több európai börzét működtető Euronext és az amerikai Nasdaq között.

A 200 éves norvég börzeüzemeltetőre december végén részvényenként 145 norvég korona vételi ajánlatot tett az Euronext.

A Nasdaq a múlt héten azonban ráígért, 152 koronát ajánlott részvényenként és ezzel 6,54 milliárd koronára (770 millió dollár, 1 korona 32,81 forint) értékelte az oslói börzeüzemeltetőt.

Hétfőn az Euronext azt közölte, hogy ezt nem hagyja annyiban, jobb ajánlattal rukkol elő, de hogy pontosan menyit ér meg számára az oslói tőzsde üzemeltetése, azt csak valamikor később ismerteti.

Az Euronext azonban nem húzhatja az időt, mivel a Nasdaq múlt heti ajánlata után az oslói börze igazgatótanácsa azt javasolta a részvényeseknek, hogy az amerikai központú tőzsdeüzemeltető ajánlatát fogadják el.

Az amerikai tőzsdeüzemeltető oslói bevásárlása jól kiegészítené a cég észak-európai portfólióját, miután már a Nasdaq tulajdonában vannak a legfontosabb dán, svéd és finn börzék. Az Euronext párizsi, brüsszeli, amszterdami, lisszaboni és dublini tőzsdéket igazgat.

Ezt olvasta már?

Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a főbb európai piacok »