Harcbaszáll a vállalatokért az Euronext

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Érdekes esemény a nemzetközi börzék életéből az Euronext friss kezdeményezése. A multinacionális börze azzal hívta fel magára a figyelmet, harcba indult azért, hogy újonnan alapított társaságokat nyerjen meg.

A pénzügyi szervezet nemrég indított el képzési programokat elsősorban német üzleti alapítók számára, nem titkolt céllal, hogy felkészítse őket arra, hogy nyilvánossá alakulásuk után után az Euronext-et válasszák. A kilenc hónapos program első ízben nem csak az Euronext hagyományos országaiban, Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Portugáliában, hanem Németországban, Spanyolországban, Olaszországban és Svájcban is elérhető lesz. Az érdeklődés már most is figyelemreméltó, eddig 135 résztvevő kapcsolódott be a programba.

Az Euronext 2000. szeptember 22-én alakult meg az Amszterdami Értéktőzsde, a Brüsszeli Értéktőzsde és a Párizsi Börze egybeolvadásával annak érdekében, hogy ezzel előnyt kovácsoljanak az Európai Unió pénzügyi piacainak harmonizációjából. A börzét többször megkísérelték felvásárolni. Az Euronext Amszterdamban, Brüsszelben, Londonban, Lisszabonban és Párizsban is székel.

2016. március 30-án az Euronext 259 tagot számlált. Ezek közül 208 folyamatosan kereskedik, a többiek pedig kereskedési engedéllyel rendelkező személyek. Utóbbiak ugyanúgy szét vannak osztva brókercégek, kereskedő- és alapkezelő vállalatok között. Azonban nem mindegyik tagnak van engedélye mind az öt országban, amelyek az Euronext által elérhetőek.

Ezt olvasta már?

Így csalogatják haza az építőiparban dolgozókat »