Korrupció miatt padlót fogtak a részvények

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tizenkilenc havi mélypontra esett a lengyel bankrészvények árfolyama a hét elején kipattant korrupciós ügy hatására, aminek a következtében még kedden lemondott a lengyel bankfelügyelet (KNF) elnöke.

Marek Chrzanowski azután nyújtotta be lemondását, hogy a Getin Noble Bank (GNB) tulajdonosa, Leszek Czarnecki hivatali visszaéléssel vádolta meg őt, és egy hangfelvétellel alátámasztva ügyészségi bejelentést tett ellene. A lengyel főügyész közölte, hogy az ügyben nyomozást rendelt el. A KNF lemondott vezetője tagadja a vádakat, lemondását már elfogadta a lengyel kormányfő. Pénteken a varsói tőzsde 1,58 százalékos gyengüléssel zárt, a banki részvények mozgását követő almutató 3,95 százalékos mínuszban fejezte be a napot. A vezető lengyel bank, a PKO Bank Polski részvényára például 5,58 százalékkal esett, a korrupciós ügyben érintett Getin, a kilencedik legnagyobb lengyel pénzintézet árfolyama pedig 17,5 százalékkal, 0,33 zloryra (1 zloty=74,86 forint) zuhant.

A Getin árfolyama az év eleje óta több mint 75 százalékkal esett. A gyengülés annak ellenére következett be, hogy Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő a kedélyek lehűtése céljából pénteken ismertette a legfrissebb banki stressztesztet, amely megfogalmazása szerint azt mutatja, hogy "kiváló" az ágazat állapota. Marek Chrzanowski, a bankfelügyelet elnöke azután jelentette be távozását, hogy a Gazeta Wyborcza lengyel balliberális napilap keddi számában megírták: a Getin Noble Bank tulajdonosa szerint a KNF elnöke márciusban bizonyos ellenszolgáltatás fejében a bankfelügyelet "jóindulatú hozzáállását" ígérte neki. Az utóbbi időben nehézségekkel küszködő, átalakítás előtt álló GNB tulajdonosának állítása szerint Chrzanowski azt javasolta, hogy cserébe a bank alkalmazzon egy általa megnevezett jogászt, akinek hároméves díja a Gazeta Wyborcza szerint mintegy 40 millió zlotyt (mintegy 3 milliárd forint) tenne ki. A Chrzanowskival folytatott beszélgetést a banktulajdonos rögzítette, s a hangfelvétel alapján ügyészségi bejelentést tett.

A korrupciós ügy hullámai elérték a lengyel központi bankot is. Adam Glapinski, a jegybank vezetője pénteken cáfolta, hogy távozna hivatalából. Előzőleg a Fakt című lengyel bulvárlap arról számolt be, hogy értesülései szerint vezető politikusok egyeztetnek a jegybank vezetőjének a jövőjéről.