Már megint a bukta volt a menő Európában

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

c szerdán, egyrészt rontotta a hangulatot az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek további éleződése, de olajat öntött a tűzre az is, hogy újra napirendre került az Olaszország és az Európai Unió közötti költségvetési vita.

A londoni FTSE-100 mutató 1,15 százalékos, a frankfurti DAX-index 1,57 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 1,70 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 1,29 százalékkal, Madridban pedig 1,21 százalékkal estek az irányadó tőzsdemutatók. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 1,43 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 1,35 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 1,52 százalékkal csökkent. Az Európai Bizottság szerdán levélben kért magyarázatot az olasz kormánytól az ország államháztartási helyzetének romlása miatt, ezzel a döntéssel megnyílt a lehetőség arra, hogy az Európai Bizottság a jövő héten túlzottdeficit-eljárást kezdeményezhessen Olaszország ellen. Matteo Salvini olasz miniszterelnök-helyettes kijelentette, hogy Róma 3 milliárd eurós bírságot kaphat az államadósság és a költségvetési hiány növekedése miatt. New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 1,31 százalékos, az S&P 500-as index 1,08 százalékos, a Nasdaq-piac összetett mutatója 1,13 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára zuhan. Kína jelezte, hogy kész felvenni a kesztyűt az Egyesült Államokkal szemben és bevetheti a ritkaföldfémeket kettejük kereskedelmi háborújában, amivel felkorbácsolta azokat az aggodalmakat, hogy a világ két legnagyobb gazdaságának viszálya a kereslet visszaeséséhez vezethet. Az augusztusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 2,34 százalékos mínuszban, 67,06 dolláron, míg a WTI a júniusi határidős kifutásban 3,43 százalékos veszteségben, 57,11 dolláron forgott délután háromnegyed hatkor. A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára 0,42 százalékkal, 1282,45 dollárra nőtt. Egy euróért 1,1136 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,21 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Ezt olvasta már?

Minden jó, hja a vége jó Európában »