Megindultak az indexek lefelé

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Enyhe reakció indult meg, lefelé csorogtak a részvényárfolyamok a New York-i tőzsdén, miután csütörtökökön a Wall Street két hónapja legnagyobb napi nyereségét könyvelte el.

A fenyegető jelek azonban sokasodnak. Legújabban az okozott felbolydulást, hogy Washington elhalasztotta a döntést néhány kereskedelmi ügylet engedélyezéséről amerikai vállalatok és a Huawei között, ami megviselte a chipgyártók és néhány vámérzékeny papír jegyzését. A Micron Technology, az Nvidia Corp és az Intel 1 és 2 százalék között esett a nyitás előtti kereskedésben. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,16 százalékkal, az S&P 500 0,33 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,49 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben. Csütörtökön erősen zárt New York.

A DJIA 1,43 százalékkal, az S&P 500 1,88 százalékkal, a Nasdaq pedig 2,24 százalékkal emelkedett. Az olaj tovább drágult, részben azokra a várakozásokra, hogy az OPEC+ további termeléscsökkentést tervez, noha a Nemzetközi Energia Ügynökség pénteki jelentése szerint a kereslet növekedése "évtizedes lassúsági rekordot dönt az idén". Az okok változatlanok: a globális gazdaság lassulásának sokasodó jelei és az amerikai-kínai kereskedelmi háború. Péntek délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 79 centtel 53,33 dollárra emelkedett.

A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 89 centtel 58,27 dollárra ment föl. A dollár kissé gyengült. Az euró kora délután 1,1199 dollár körül forgott a reggeli 1,1179 dollárral szemben. Az arany a kereskedelmi feszültségek miatt tartani tudta magát az 1500 dolláros szint fölött, miután szerdán 2013 áprilisa óta először áttörte az 1500 dolláros lélektani határt. Az éleződő nemzetközi kereskedelmi feszültségek miatt stabilan nagy a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt, és a technikai elemzések szerint az arany tovább erősödhet, miután átlépte az 1497 dollárt. A következő ellenállási pont 1524 dollár. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1502,64 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,2 százalékkal magasabban, mint az előző kereskedési napon. Az amerikai határidős jegyzés 0,3 százalékkal, 1514,30 dollárra emelkedett. Az arany a héten eddig 4,3 százalékkal, az idén pedig 17 százalékkal drágult.

Ezt olvasta már?

New York-ban kiváló volt a hangulat »