Mindenki a Fed féléves beszámolójára figyel

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 2 perc

Enyhe emelkedéssel nyithatnak a főbb nyugat-európai részvénypiacok szerdán, Ázsia nyomdokain haladva.

Az IG Market elemzői arra számítanak, hogy a londoni FTSE-100 mutató 2 ponttal, a frankfurti DAX-30 index 12 ponttal, a párizsi CAC-40 index pedig 4 ponttal emelkedhet a nyitásban. A figyelem az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnökének kongresszusi meghallgatására irányul: Jerome Powell szerdán a képviselőház, csütörtökön pedig a szenátus illetékes bizottságában tartja meg a Fed szokásos féléves beszámolóját. Azóta, hogy a múlt héten pénteken közzétett foglalkoztatottsági adatok a vártnál jóval kedvezőbbek voltak, elbizonytalanodtak az agresszív kamatcsökkentésre számító befektetők.

Bár a piacokon továbbra is szinte bizonyosnak tekintik, hogy a Fed nyíltpiaci bizottsága július végi ülésén 25 bázispontos kamatvágást hajt végre, lélegzetvisszafojtva várják Powell beszámolóját annak reményében, hogy alátámasztja a várakozásokat. Javítja a kockázatvállalási hangulatot az is, hogy az amerikai és a kínai kereskedelmi főtárgyalók kedden "konstruktív" hangvételű beszélgetést folytattak telefonon. Larry Kudlow, az amerikai elnök gazdasági főtanácsadója elmondta, szó volt arról is, hogy a két fél újra tárgyalóasztalhoz ül, de "nincsenek csodák", nem létezik varázspálca, amely egy legyintéssel tető alá hozza a kereskedelmi megállapodást.

Ázsia és a csendes-óceáni térség legfontosabb tőzsdéin túlnyomórészt emelkedtek az árfolyamok szerdán. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 0,06 százalékos, az ausztráliai S&P/ASX 200 0,30 százalékos, a dél-koreai Kospi pedig 0,56 százalékos nyereségben állt a záráshoz közeledve. A sanghaji tőzsde fő mutatója, a Shanghai Composite 0,23 százalékos mínuszban, a sencseni börze fő mutatója, a Shenzhen Component Index viszont pedig 0,09 százalékos pluszban állt zárás előtt egy órával. Ugyanekkor Hongkongban minimális, 0,16 százalékos nyereségben állt az irányadó index.

A Morgan Stanley Capital International által számított, Japánt kivéve az ázsiai részvénypiacok árfolyam-alakulását mérő index (MSCI Asia ex Japan) 0,37 százalékkal 522,12 pontra nőtt. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) drágul. A szeptemberi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 1,01 százalékos pluszban, 64,81 dolláron, az augusztusi szállítású WTI pedig 1,40 százalékos nyereségben, 58,64 dolláron forgott szerda reggel fél nyolckor.

Kedden veszteségben zártak a főbb európai tőzsdék. A londoni FTSE-100 mutató 0,17 százalékos, DAX-30 index 0,85 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,31 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,41 százalékkal, Madridban pedig 0,12 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,51 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,45 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,40 százalékkal nőtt.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Alulteljesítő volt a magyar tőzsde »