Most már örülnek New Yorkban a börzeriánusok

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Pluszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerda este.

Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,40 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,57 százalékos pluszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 1,01 százalékos emelkedést jelzett. Az árfolyamok erősödéshez szerdán nagyban hozzájárultak az amerikai autóimport-vám május 18-án esedékes megemelésének elhalasztásáról megjelent sajtóértesülések.

Washingtoni kormányzati körökből származó értesülésekre támaszkodó beszámolók szerint Donald Trump elnök kész hat hónappal elhalasztani az autóimportra kivetett vámok megemelését. A döntés hivatalos bejelentése még a héten várható. A hír az amerikai piacokon is megfordította az árfolyamok alakulásának irányát, a várakozások alatti amerikai kiskereskedelmi forgalomról közzétett adatok miatt fél százalék körüli veszteséggel kezdő főbb amerikai indexek közép-európai idő szerint este fél nyolc körül már magabiztos nyereségben jártak. Az árfolyamok emelkedéséhez az is hozzájárult, hogy Steven Mnuchin amerikai pénzügyminiszter nyilatkozata szerint valószínűleg hamarosan folytatódnak Pekingben az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalások.

Ágazati szinten a szerdai kereskedésben az autóipari és energiaipari részvények mellett a technológiai vállalatok részvényei szerepeltek a legjobban. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék ára emelkedést mutatott. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 38 cent (0,62 százalék)emelkedéssel, 62,16 dolláron állt.

Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 70 centes (0,98 százalék) pluszban, 71,94 dollár volt. Az arany unciánkénti ára 0,10 százalékkal, 1,35 dollárral 1297,65 dollárra emelkedett. A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1206 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1186 dollár után.

Ezt olvasta már?

Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a főbb európai piacok »