Nem akárhogy nőtt az Erste-csoport profitja

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nyereségének meredek emelkedéséről számolt be az Erste-csoport a tavalyi egész év becsült teljesítményéről pénteken kiadott tájékoztatójában.

Az osztrák bankcsoport a néhány adatot tartalmazó közlemény szerint arra számít, hogy éves összevetésben több mint 37 százalékkal, 1,8 milliárd euróra emelkedett profitja tavaly. Ez újabb rekordszint, az előző évben, 2017-ben elért 1,31 milliárd eurós nyereség is rekordnagyságra rúgott. A Reuters által megkérdezett szakértők jóval kisebb, 1,47 milliárd eurós nyereségre számítottak 2018-ról. Az Erste működési eredménye a pénteken kiadott közlemény szerint 2,73 milliárd euróra emelkedett tavaly, 8,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 2,51 milliárd eurót.

A tavalyi eredmény alapján az Erste menedzsmentje arra készül, hogy azt javasolja a részvényesek közgyűlésén, hogy a 2018-as év után az osztalék mértéke 1,40 euró legyen. Tavaly részvényenként 1,20 eurós osztalékot fizetett az Erste-csoport a 2017-es évre. Az Erste-csoport Ausztria mellett hat közép- és kelet-európai országban - Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Romániában, Szerbiában és Horvátországban - van jelen, és mintegy 16,2 millió ügyféllel rendelkezik.

Az Erste-csoport február 28-án teszi közzé a 2018-as pénzügyi évről szóló vállalati beszámolóját és a 2019-re vonatkozó előrejelzését. A vártnál jobb eredménynek köszönhetően az Erste-csoport árfolyama a bécsi tőzsdén jelentősen emelkedett, zárás előtt fél órával 6,78 százalékos pluszban, 31,02 eurón forgott.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Szépen táncolt az Alibaba »