Nem vészesen, de rossz volt a hangulat a börzéken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Enyhe csökkenéssel zártak a főbb nyugat-európai tőzsdék pénteken, a befektetőket aggasztja az amerikai-kínai kereskedelmi viszály fokozódása, a brit EU-tagság megszűnését (Brexit) övező bizonytalanságok és a közel-keleti helyzet éleződése.

A londoni FTSE-100 mutató 0,07 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,58 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,18 százalékos mínuszban zárt. Milánóban 0,22 százalékkal, Madridban pedig 0,26 százalékkal esett az irányadó tőzsdemutató. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,36 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 0,32 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 0,38 százalékkal csökkent. Pénteken megszakadtak az áprilisban kezdett tárgyalások a Theresa May vezette konzervatív párti kormány és az ellenzéki brit Munkáspárt között a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás elfogadásáról. Jeremy Corbyn, a Labour vezetője úgy fogalmazott, hogy a kormány instabillá vált helyzete és cselekvőképességének eróziója kikezdte az abba vetett bizalmat, hogy lehetséges bármiféle kompromisszumos megállapodás elérése.

A nap legnagyobb vesztese a Thomas Cook brit utazási iroda, amelynek árfolyama majdnem 40 százalékkal, 11,80 fontra, 2012 júliusa óta a legalacsonyabb szintre zuhant. A Citigroup elemzői eladásra rontották a vállalat ajánlását csütörtökön az újabb profit figyelmezetés kiadása után, a célárat pedig zéróra csökkentették.

Miközben az Egyesült Államok és a Kína közötti kereskedelmi háború tovább dagad a Huawei Technologies kínai óriásvállalatot sújtó amerikai szankciók nyomán, Donald Trump amerikai elnök úgy döntött, hogy 180 nappal elhalasztja a döntést a külföldről behozott autókat és autóalkatrészeket sújtó védővámok bevezetéséről, hogy több időt hagyjon az Európai Unióval és a Japánnal folytatott kereskedelmi tárgyalásokra. New Yorkban az európai tőzsdezárás idején a Dow Jones ipari átlag 0,06 százalékos, az S&P 500-as index pedig 0,01 százalékos pluszban, míg a Nasdaq-piac összetett mutatója 0,23 százalékos mínuszban állt.

A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két nyersolajkeverék, az északi-tengeri Brent és a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) ára egymással ellentétesen mozog. A júliusi határidős jegyzésekben a Brent hordónként 0,39 százalékos mínuszban, 72,34 dolláron, míg a júniusi szállítású WTI 0,33 százalékos pluszban, 63,08 dolláron forgott. A New York-i árupiacon az arany unciánkénti ára júniusi szállításra 0,77 százalékkal 1276,35 dollárra süllyedt. Egy euróért 1,1162 dollárt adtak a nemzetközi bankközi piacon, 0,09 százalékkal gyengült a közös európai fizetőeszköz.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Európában betteg az optimisták vezettek »