Nyomás alatt a Bayer

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Elveszített perek miatt nem tud magához térni a Bayer árfolyama, korrekció után újra lefelé fordulhat.

Napos

Új mélypont elérése után hét nap rally a 20 napos átlagig. Innen lefordulás, lényegében az előző mélypontról fordult le. Jól látszik az orgonasípszerűen elfogyó forgalom az emelkedésben.

A friss szerzemény Monsanto elleni perek, az azokból várható kártérítési költségek óriási kockázatot jelentenek a német cégre. A nagy szakadást az okozta, hogy a második pert bukta el a Monsanto.

A cég azt jelentette, hogy mintegy 9000 per van ellene folyamatban. Az első perben 78,5 millió dollárt bukott a cég. Szorozzuk össze a két számot! De legyünk nagyvonalúak, és számoljunk csak 10 millió dollárral perenként. Ez utóbbival számolva 90 mrd dollár a költség. Nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy kimondjuk: simán csődbe is mehet a cég.

Hetes

Egy markáns fej-váll, amely 2016 közepe óta épült ki a charton, ezzel erős negatív jelzést alakított ki az index. A letörés ősszel már megtörtént, teljesítette az elvárt értéket. A jobb váll csúcsából egy Elliott ciklus indult – lásd napi chart. Ennek a korrekciós hullámát láttuk az idei év eddig eltelt részében. Ez az Elliott ciklus azonban lehet egy nagyobb Elliott harmadik hulláma. E szerint az idei év csupán ennek a ciklusnak a negyedik hulláma volt. Az ötödik hullámmal mélyre, 45 környékére bebukhat. Ez az ötödik hullám indult el.

Ez is logaritmikus charton. Ezt is érdemes a Dax index-szel összevetni, a hasonlóság nem a véletlen műve, hiszen nagy súllyal szerepel ez a részvény az indexben, a vizsgált időtáv nagy részében a legnagyobb súlyú indextag volt. (most éppen nem az) (Az indexben betöltött nagy súlya miatt azonban nagyon nem kell aggódni: ami esik, azt egyszerűen kiveszik az indexből (oszt jónapot!)

Ezt olvasta már?

Vegyesen alakult a forint árfolyama »