Tőzsde - bukta és bukta, amerre csak nézünk

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Világszerte gyengülő tőzsdei környezetben nagy indexveszteséggel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA-30 index 1,58 százalék, az S&P-500 index 1,70 százalék, a Nasdaq Composite index 2,17 százalék veszteséget mutatott a kereskedés kezdetén. Pénteken nagy nyereséggel zártak az amerikai tőzsdék a foglalkoztatás kedvező alakulását mutató legfrissebb adatoknak, valamint a várakozásokat meghaladó negyedéves vállalati eredménybeszámolóknak köszönhetően. Hétfőn azonban már világszerte az amerikai-kínai kereskedelmi viszály valószínű elmérgesedésére fordult a befektetői figyelem.

Donald Trump amerikai elnök egy vasárnapi Twitter üzenetben annak a szándékának adott hangot, hogy a kereskedelmi tárgyalások vontatott előrehaladása miatt május 10-én 200 milliárd dollár értékű kínai áruimport vámtételét 10 százalékról 25 százalékra emeli. Kilátásba helyezte egyúttal, hogy következő lépésként további 325 milliárd dollárnyi kínai import vámtételét emeli meg szintén 25 százalékra. A bejelentés nagy árfolyamesést idézett elő hétfőn világszerte. Az ázsiai piacok nagy veszteséggel zártak, a kínai piacokon az 5-7 százalékos veszteség sem volt ritka. Az európai piacok pedig másfél-két százalék körüli veszteségben jártak az amerikai kereskedés kezdetekor. Az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok hűvösebbé válása az ezzel párhuzamosan valószínűleg csökkenő olajkereslet miatt az olajárakat is lejjebb nyomta.

Az amerikai piacok nyitásakor a WTI ára 0,79 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 61,45 dolláron, a Brent ára pedig 0,34 százalékkal 70,61 dollárra csökkent. Az euró árfolyama 0,14 százalékkal 1,1185 dollárra csökkent, az arany ára 0,19 százalékkal ment lejjebb unciánként 1278,85 dollárra.

Ezt olvasta már?

Lecsúsztak Európában a mutatók »