Tőzsdére megy a kanabiszos vállalat

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Tőzsdére megy a StenoCare dán vállalat, elsőként az orvosi célú kannabisz termékeket előállító és termelő európai cégek közül, hogy előnyt kovácsoljon a termékei iránti érdeklődés felerősödéséből.

A StenoCare a koppenhágai tőzsdének nyújtotta be elsődleges nyilvános részvénykibocsátási kérelmét. Ennek értelmében legfeljebb 2 millió 113 ezer részvényt értékesítenének szeptember 24. és október 9. között 8,80 dán koronás áron (nagyjából 382 forinton), a részvények tőzsdei kereskedése pedig október 26-án kezdődne. Ha a részvénykibocsátás a vártnak megfelelően alakul, az azt jelentené, hogy a StenoCare piaci tőkeértéke nagyjából 59,7 millió dán korona (2,59 milliárd forint).

Az elsődleges részvénykibocsátásból befolyó összeget, a várakozások szerint 18,6 millió koronát (807 millió forint) arra akarja használni a vállalat, hogy megkezdje a saját termelést biztosító létesítményének fejlesztését és biztosítsa működési költségeit. Egyre több tudományos bizonyíték támasztja alá azt az állítást, hogy az orvosi kannabisz enyhítheti olyan betegségek, mint például az epilepszia vagy a multiplex szklerózis tüneteit, csökkentheti a krónikus fájdalmakat, csillapíthatja a kemoterápia által okozott hányingert, aminek köszönhetően feltámadt az érdeklődés e terület iránt. Több európai ország, Dánia mellett Németország, Nagy-Britannia, Csehország és Olaszország is engedélyezi az orvosi kannabiszolaj receptre történő felírását. Dánia, amely idén január 1-jétől engedélyezi a kannabisz gyógyászati célú alkalmazását, azon pár európai ország közé tartozik, amely a kannabisz termesztését is legalizálta. A 2017-ben alapított StenoCare az első dán vállalat, amely engedélyt kapott orvosi kannabisz importálására és termelésére, valamint kannabiszolajjal készült termékek értékesítésére.

A StenoCare jelenleg a kanadai CannTrust vállalattól vásárol orvosi kannabiszt, és első szállítmányai ebben a hónapban érkeztek meg Dánia gyógyszertáraiba és kórházaiba. Uruguay után Kanada lett a világ második országa, amely teljes egészében legalizálta a marihuánát. Az észak-amerikai országban június óta szabályozott körülmények és feltételek mellett ugyan, de szabadon termeszthető és fogyasztható a marihuána. Dániában viszont tilos a kannabisz rekreációs célú alkalmazása, jóllehet a főváros Christiania nevű negyedében számtalan helyen árulnak füvet, ami fölött a hatóságok szemet hunynak. A kannabisz egészségügyi és fogyasztási termékekben való felhasználása iránt nemrégiben növekedett meg az érdeklődés.

A héten a Coca-Cola, a világ legnagyobb üdítőital-gyártója jelentette be, hogy fontolgatja marihuána tartalmú üdítőitalok piacra dobását.

Ezt olvasta már?

Nagy a tülekedés a kanabiszos papírért »