-->

Újra megkezdődik a kereskedés a sanghaji tőzsdén

| forrás:
MTI/Reuters/TASZSZ
| olvasási idő: kb. 1 perc

Hétfőn újraindul a sanghaji értéktőzsde, miközben újabb cég, az Apple is bejelentette, hogy ideiglenesen bezárja kínai üzleteit.

Azok után, hogy több amerikai cég, így a Google, az Amazon és a Microsoft is bezárta kínai irodáit, a Starbucks és a McDonald's pedig bezárta egyes boltjait, az Apple bejelentette, hogy február 9-éig nem nyitnak ki kínai üzletei. Az Apple megjegyezte, hogy a koronavírussal összefüggő óvintézkedésről van szó, aminek keretében ideiglenesen bezárta kínai irodáit és 42 boltját. Az Apple rámutatott ugyanakkor, hogy online üzletei továbbra is működnek. Az Apple egyik legfontosabb piacának számít Kína, ahol az előző pénzügyi évben a forgalma elérte a 44 milliárd dollárt. Vasárnap jelentette be a sanghaji tőzsdefelügyelet, hogy nem húzza tovább az időt, és engedélyezi a kereskedés újraindítását hétfőtől.

A legnagyobbnak számító kínai börzén utoljára január 23-án volt kereskedés, majd a holdújévi ünnepek miatti munkaszünet után január 31-én, pénteken kellett volna újranyitnia, amit azonban a tőzsdehatóság nem engedélyezett a koronavírus hatásaira hivatkozva. Egyes megfigyelők attól tartanak, hogy a sanghaji értéktőzsde jelentős mínuszba kezdhet hétfőn. A tőzsdefelügyelet engedélyezte továbbá a kínai cégeknek, hogy a tervezettnél később hozzák nyilvánosságra a tavalyi évről szóló eredményeiket, de ezt legkésőbb április végéig meg kell tenniük.