Veszteség után tőzsdére megy az Uber

| forrás:
MTI/Reuters/AP
| olvasási idő: kb. 1 perc

Az Uber Technologies, a világ vezető internetes fuvarmegosztó cége komoly veszteséggel zárta a tavalyi évet, eközben akár 10 milliárd dollárnyi részvénykibocsátást hajt végre valószínűleg májusban.

A cég a tavalyi évet 3,03 milliárd dollár egyszeri tételek nélküli veszteséggel zárta, az oroszországi és délkelet-ázsiai érdekeltségeinek eladásait figyelembe véve ugyanakkor 997 millió dollár nyereséget ért el tavaly. A cég tavalyi bevétele 11,3 milliárd dollár volt, 42 százalékkal több az egy évvel korábbi 7,9 milliárd dollárnál és lényegesen felülmúlva a 2014. évi 495 millió dollárt. Az Uber ételkiszállító üzletágának tavalyi bevételnövekedése tekintélyes volt, 1,5 milliárd dollárra ugrott a 2017. évi 587 millió dollárról. Tavaly 91 millióan használták az Uber szolgáltatásait világszerte, ez 34 százalék növekedés az egy évvel korábbihoz képest. A fuvarmegosztó azt közölte, hogy tervek szerint május elején a New York-i értéktőzsdén kibocsátja részvényeit.

A céghez közel álló források egyelőre 1 milliárd dollárnyi összegről beszélnek, a Reuters ugyanakkor úgy tudja, hogy 10 milliárd dollár értékben bocsát ki részvényeket az Uber, amelynek a piaci tőkeértéke ezzel 100 milliárd dollár körüli lehet. Megfigyelők egy része szerint a piaci események ismeretében dönt az Uber a részvénykibocsátás nagyságáról. Az Uber legnagyobb vetélytársa az észak-amerikai piacon a Lyft, amely március végén hajtott végre elsődleges részvénykibocsátást (IPO). A kibocsátási árfolyam 72 dollár volt, csütörtökön 61,01 dolláron zárt a cég árfolyama.

Az árfolyamgyengülést részben az a félelem váltotta ki, hogy a cég nem lesz képes nyereségessé válni. Az Uber jelenleg 65 ország közel 700 városában van jelen.

Ezt olvasta már?

Nyugat-Európában avegyesfelvágottt volt a menő »