Zuhannak a tőzsdeindexek szerte a világban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Zuhantak a főbb értéktőzsdék irányadó indexei szerte a világban pénteken, jelezve, hogy a befektetők egyre inkább tartanak attól, hogy nagyon súlyos pénzügyi következményekkel járhat, ha az új koronavírus által Kínában kirobbantott járvány globális méreteket ölt.

Az európai piacok délelőtt teljesen megadták magukat a félelemnek, és nagy valószínűséggel a legrosszabb hetüket zárják a 2008/9-es pénzügyi világválság óta. Eddigi napi mélypontján a hatszáz legnagyobb európai vállalat árfolyamának változását követő Stoxx Europe 600-as mutató 4,64 százalékos, a londoni FTSE-100 index 4,65 százalékos, a frankfurti DAX-30 mutató 5,23 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 4,61 százalékos mínuszban is járt, mielőtt megjelentek a vásárlók is.

Kora délutánra valamelyest csökkentek a veszteségek, de így is túlnyomórészt több mint 3 százalékos mínuszokban álltak az irányadó indexek. Két órakor a londoni FTSE-100 index 3,22 százalékos, a frankfurti DAX-index 3,39 százalékos, a párizsi CAC-40 pedig 2,88 százalékos veszteséget mutatott. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 3,02 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index pedig 3,06 százalékkal, míg az euróövezeti EuroStoxx50 3,17 százalékkal volt alacsonyabb a csütörtöki záróértékénél.

A DAX értéke múlt péntekhez képest több mint 12 százalékkal esett vissza, ilyen meredek csökkenésre 2011 nyara, a görög adósságválság kirobbanása óta nem volt példa. Pénteken a British Airways és az Iberia légitársaságok anyavállalata, az International Airlines Groupe (IAG) arra figyelmeztetett, hogy az utazások korlátozásának következtében csökkenő kereslet hatására legalább 2 százalékkal szűkíti kapacitását. Az EasyJet diszkont légitársaság szintén jelezte, hogy jelentősen csökkent a kereslet az észak-olaszországi úti célok, de más európai országok iránt is.

Az IAG árfolyama egy hét alatt 23 százalékot, az EasyJeté pedig 29 százalékot veszített értékéből. A világ legnagyobb vegyipari konszernje, a német BASF ugyancsak arra hívta fel a figyelmet pénteken, hogy az idei világgazdasági kilátásokat nagyon erős bizonytalanságok övezik, és a növekedést jelentősen visszaveti a kereslet csökkenése és a termelés akadozása a koronavírus-járvánnyal összefüggésben.

Az európai nyitás előtt Ázsiában már gyászos véget ért a nap. Tokióban a 225 válogatott részvény Nikkei mutatója ezer pontos mínuszban is járt, mivel a jen árfolyamának a főbb devizákkal szembeni erősödése megtépázta az exportorientált vállalatok árfolyamát. A Nikkei végül 3,67 százalékos, 805,27 pontos mínuszban, 21 142,96 ponton, közel hathavi mélyponton fejezte be a kereskedést, míg Sanghajban 3,71

Ezt olvasta már?

Borúsan indult a reggel New Yorkban »