Mol 2019: 2,3 milliárd dollár EBITDA-t várnak

| forrás:
BÉT
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A Mol NyRt. nyilvánosságra hozta 2018 negyedik negyedéves eredményjelentését, s egyben publikált az az idei, 2019-re szóló stratégiáját is.

 A MOL Nyrt. a mai napon az alábbi dokumentumokat publikálta:

• Prezentáció a 2018. IV. negyedéves valamint éves eredményekről,
• Pénzügyi és működési adatok,
• Frissített Befektetői prezentáció,
• 2018IV. negyedéves eredmények sajtóközlemény.

Az időszak főbb eseményei között hangsúlyozza a jelentés:

Az újra beszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 2,69Mrd dollárt ért el 2018-ban, mely 10%-kal magasabb az előző éves szintnél, és jóval meghaladja a felfelé módosított 2,4 Mrd dolláros célt is, míg az egyszerűsített szabad cash flow 1,4 Mrd dolláros szintet ért el. A negyedik negyedéves újra beszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA 686 millió dollárt tett ki, ez 16%-os emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az Upstream szegmenstermelése 111 ezer hordó kőolaj egyenértékre emelkedett, a szegmens 25dollár/hordóra növelte a szabad cash flow termelését az emelkedő szénhidrogén áraknak és a hatékony működésnek köszönhetően.

A Downstream szegmens újra beszerzési árakkal becsült„tiszta” EBITDA-ja 995 millió dollár lett. A belső hatékonyságjavító intézkedések 110 millió dollár nyereséget hoztak, amely részben ellensúlyozta a makrokörnyezet kedvezőtlen változását.

A Fogyasztói Szolgáltatások szegmens EBITDA-ja újabb rekordszintet, 423millió dollárt ért el, fenntartva a két számjegyű növekedést, miközben a nem üzemanyag típusú bevételek árrés növekedése meghaladta az üzemanyag árrés növekedésének szintjét.

2019-es kitekintés: 2,3Mrd dollár körüli újrabeszerzési árakkal becsült „tiszta” EBITDA a külső környezettel kapcsolatos középtávú várakozások alapján, 1,9-2,1 Mrd dollár organikus CAPEX, amely magába foglal 0,8-0,9 Mrd dollárt, amelyet a transzformációs projektekre költenek; az Upstream kitermelés értéke 110 ezer hordó/nap kőolaj egyenértékkörül alakulhat; a Downstream szegmensben legalább három stratégiai fontosságú projekt végső beruházási döntését hozzák majd meg, és további 50 millió dollár hatékonyságjavulás elérését célozták meg a DS2022 program keretében.

Hernádi Zsolt, elnök-vezérigazgató az eredményjelentés kapcsán elmondta:

- 2018 ismét kiváló eredményeket hozott, a legmagasabb EBITDA-t értük el az utóbbi 7 év folyamán. Emellett a stratégiai átalakulási folyamat részeként megszületett a poliol projekt végső beruházási döntése. A kutatás-termelés majdnem egymilliárd dollár készpénzt generált és növelte kitermelését. A Downstream a gyengülő finomítói és petrolkémiai árrések ellenére továbbra is erős eredményeket szállított, valamint figyelemre méltó hatékonyságjavulást ért el.

- A fogyasztói szolgáltatások fenntartotta két számjegyű növekedését és számos új, innovatív szolgáltatást vezetett be. Nagyon erős alapjaink vannak -erős mérlegünk, köszönhetően az elmúlt néhány év erős készpénz termelésnek, ellenálló, integrált üzleti modellünk, valamint tehetséges és elkötelezett munkatársaink –, így bizakodással tekintünk a 2019-es évre. 2,3 milliárd dollár EBITDA-t várunk az évben, a külső környezetre vonatkozó középtávú várakozásaink alapján, ez konzervatívabb downstream környezetet és 60 dolláros Brent olajárat feltételez. Ez pedig elegendő lesz ahhoz, hogy fedezze a stratégiai beruházásaink magasabb finanszírozási igényét is.

Ezt olvasta már?

Érkezik a jó minőségű kőolaj a Barátság vezetéken »