A kínai ipar emelte a New York-i indexeket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon. Pénteken nyereséggel zártak az amerikai tőzsdék.

New Yorkban a kereskedés kezdetén a DJIA-30 index 0,21 százalék, az S&P-500 index 0,14 százalék, a Nasdaq Composite index 0,08 százalék emelkedést mutatott. Az árfolyamindexek elsősorban a kínai ipari feldolgozóipari aktivitás várakozáson felüli, csaknem három éve a legnagyobb mértékű novemberi élénkülését nyugtázták emelkedéssel. Novemberben hét hónapja első alkalommal jelzett élénkülést a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index.

Az elmúlt hét elején az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek első fázisú rendezésébe vetett remények rekordokra emelték az amerikai tőzsdeindexeket, a hongkongi fejlemények kapcsán azonban a hét második felében már veszteségek alakultak ki. Az olaj ára emelkedett hétfőn, mivel az OPEC és a szervezeten kívül nagyobb olajtermelők egyes értesülések szerint az önkéntes termeléskorlátozás mértékének a növelését fontolgatják.

A kínai ipari termelési aktivitás élénkülése is a kereslet várható növekedését vetítette előre. Az amerikai WTI nyersolaj ára piaci nyitáskor 1,98 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben 56,28 dolláron hordónként, a Brent nyersolaj ára pedig 1,72 százalékkal 61,52 dollárra emelkedett. Az eurót 0,22 százalékkal jegyzik erősebben 1,1040 dolláron, az arany spot ára 0,41 százalékkal 1457,88 dollárra emelkedett.

Ezt olvasta már?

Hajszálnyit erősdterk New York-ban a mutatók »