A rezsicsökkentés áldozata lettem

| olvasási idő: kb. 2 perc

Lassan másfél éve szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy az állam által többszörösen is 10 százalékkal csökkentett rezsi, bizony komoly megtakarításokhoz juttathat mindannyiunkat.

Lassan másfél éve szembesülhetünk azzal a ténnyel, hogy az állam által többszörösen is 10 százalékkal csökkentett rezsi, bizony komoly megtakarításokhoz juttathat mindannyiunkat. Persze, ha minderről esetleg megfeledkeznénk, a havi csekken – mivel az állam erre kötelezte a szolgáltatókat - nagyon egyértelműen, vastagon szedett betűkkel, számokkal hívják fel a figyelmünket.

Én is rendkívül hálás voltam, nagyra becsültem az állam jóságát, bár mivel elég szkeptikusan állok minden ilyen irányú nagyvonalúsághoz, ezért hát voltak fenntartásaim. Mint később kiderült, nem is alaptalanul.

Mint előző bejegyzésemben említettem, 2010-ben örököltem egy házat, egy kis, alföldi faluban. Túljutva az ingatlan évekig húzódó értékesítésén, amiről már előző bejegyzésemben hosszasan értekeztem, elmentem rendezni az összes közműszolgáltatóval a dolgaimat. Újdonsült vevőmmel az adásvétel küszöbén álltunk már, mikor is jelezte, hogy gyors intézkedés szükséges, mivel a helyi áramszolgáltató - történetesen a Démász - levágta a kábelt.

Megjelentem a helyi Démász irodájában, nyitás előtt egy órával, ahol meglepetten tapasztaltam, hogy körülbelül a tizedik vagyok már a sorban. Ez alatt az egy óra alatt annyi elégedetlen fogyasztóval találkoztam, amennyivel még soha, mindenki a rezsicsökkentést szidta, a befizetett számláját mutogatta, és a levágott kábelét emlegette. Egyre feszültebb lett a hangulat. Mire sorra kerültem már én is igen felfokozott állapotban vázoltam helyzetemet az ügyintézőnek, aki persze nem túl kedvesen, rögtön tájékoztatott a részletekről.

Elhalálozott rokonom szerződését 4 évvel ezelőtt felmondattam, magamra nem írattam át az áramot, így a keletkezett 10 ezer forintos számlatartozásom miatt levágták a kábelt. Persze amúgy sem lenne szerződött fél, mivel a levágást követő 1 hónap múlva mindenkivel felmondják a szerződését. ( Nálam 4 hónap telt el.) Közölte velem, hogy keressek fel egy, a Démásszal szerződött partnercéget, aki felméri a helyszínen a teendőket, ami után kb. 2 hónap múlva vissza is kapcsolják az áramot.

Felkerestem egyet, felmérte a helyszínt, és a következőt állapította meg. Új bekötésnek számít, mivel most fogok csak szerződni velük, így a légben már nem, csak a föld alatt viszik át a kábelt. Új villanyszekrényre is szükség lesz, summa summarum 250 ezer forintból már lehet is áram a házban 2 hónap múlva. Ja, azt is közölték, hogy semmi más lehetőségem nincs, legfeljebb eladhatom a házat áram nélkül, de árammal csak erre számíthatok.

Áramkábel van, csak levágva, simán visszaköthető. Áramszekrény szintén van, egy kapcsolás, és már újra lehetne áram a házban. Akkor miért csinálják mindezt?

Én azt hiszem sejtem. Szkepticizmusom okán minden rosszat képes vagyok feltételezni. Az állam a lakosság felé bedobja a rezsicsökkentést, hatalmas népszerűségre tesz szert, a szolgáltatókkal megállapodik, közben pont egy évvel ezelőtt törvényt módosít, hogy lehetőség nélkül kötelezze a szolgáltatót a lakosság kintlévőségeinek azonnali behajtására, akár még ilyen 10-20 szoros áron is. Pont, mint a bankok esetében, a díjakat a szolgáltatók is a lakosságon hajtják be, miközben az állam a bankadóval illetve a rezsicsökkentéssel még egy új választást is képes megnyerni.

Én áldozat lettem, valószínűleg egyelőre kevesen vagyunk áldozatok, és csak remélni tudom, hogy kevesen is maradunk, mindenesetre, ha így marad, a kormány népszerűsége is tartóssá válhat.

 

Ezt olvasta már?

Vesz nekünk az állam egy birtokot? »