A technológiai cégek arattak New Yorkban

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Indexemelkedéssel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon. Pénteken veszteséggel zártak a tőzsdék az Egyesült Államokban.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,15 százalék emelkedést mutatott a hétfői kereskedés kezdetén, az S&P-500 index 0,25 százalékkal nyitott magasabban, a Nasdaq piac Composite indexe pedig 0,30 százalék erősödéssel kezdett. Az indexeket elsősorban a technológiai cégek részvényeinek magasabb jegyzése emelte meg. Annak a múlt heti értesülésnek a dacára is, hogy Washington egyes kínai részvények amerikai tőzsdéről való kivezetését, kínai cégek amerikai tőkepiaci hozzáférésének a korlátozását vette fontolóra.

Az Apple részvénye például közel egy százalékkal erősödött a tőzsdén kívüli forgalomban, mivel a JP Morgan bankház elemzésében megemelte az iPhone eladásokra vonatkozó prognózisát. A Microsoft részvénye fél százalékkal erősödött a tőzsdén kívüli forgalomban. Összességében azonban a hónap utolsó napján várható emelkedéssel együtt is veszteséges hózárás elé néznek az amerikai tőzsdék az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatok rendezésének nem javuló kilátásai miatt.

Az olajár csökkent hétfőn Kína legalábbis kétséges gazdasági növekedési kilátásai miatt. A hétfőn közölt adatok szerint a nemzeti statisztikai hivatal, valamint a kínai logisztikai és beszerzési szövetség (CFLP) által számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) 49,8 pontra emelkedett szeptemberben. Elemzők 49,7 pontra számítottak az előző havi 49,5 pont után. Immár az ötödik hónapja áll a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb alatt a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index.

A kínai feldolgozóipar teljesítménye szorosan korrelál a világpiaci olajkereslettel. Az amerikai piaci nyitáskor a WTI nyersolaj ára hordónként 55,23 dolláron 1,22 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben, a Brent nyersolaj ára pedig 1,08 százalék csökkenést mutatott 60,38 dolláron. A dollár erősödött, az arany ára pedig ezt tükrözve csökkent hétfőn. Az eurót 0,37 százalékkal jegyezték gyengébben 1,0898 dolláron az amerikai piacok nyitásakor, az arany spot ára pedig 0,88 százalékkal unciánként 1483,83 dollárra csökkent.

Ezt olvasta már?

Vegyes hangulat követte az előző napi veszteséget »