Az életed-e a munkád?

| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Előző bejegyzésemben említettem, hogy a tőzsde világa nem áll messze tőlem, sőt. Ráadásul jelentős azon ismerőseimnek is a száma, akiket már a kezdetektől fogva tart e „misztikus” szakma. Sokszor elkápráztat ez a világ, hihetetlen felfognom egyesek lankadatlan érdeklődését a tőzsdei befektetések iránt.

Kisbefektetőként sokszor hallom a "'nagy halak” akár órákig is eltartó csevegését, amit ugyan néha csak felszínesen értek meg, de tudom, ezt én is elsajátíthatom, feltéve, ha ezzel fekszem és ezzel kelek.

Sokszor futok. Tél van, így hidegérzékenységem miatt, fűtött helyiségben rovom a kilométereket. Viszonylag felkapott hely, a belváros közepén. Gyakran összefutok itt "nagy hal” ismerősömmel, aki elképesztően vágja a tőzsdei befektetéseket.

Már az utcán, a terem felé menet találkozunk.  Köszönök neki, majd elkezdeném a csevegést is vele, ám ekkor látom, ez nem fog menni, mivel a fülén ott csüng mobiltelefonja. Sebaj, kicsit várnom kell, aztán már bele is vághatunk a beszélgetésbe.Az első 10 percben kutyagolunk, ez alatt az idő alatt egyetlen mondatot sem sikerül vele váltanom, viszont azt nagyon vágom, hogy aznap a tőzsde hogyan fog nyitni.

Rögtön más képem lesz az MTelekom jelenlegi helyzetéről is, azt hiszem ez alatt a kis idő alatt sikerült megértenem, vajon miért tart itt az árfolyam. Azt is megtudtam, mennyi potenciál van még a bluechip papírokban, sőt kezd körvonalazódni előttem az is, hogy hogyan látják, mik a várakozásaik a nagy halaknak a választások utáni időszakra. Most már tudom, hogy legfeljebb bent váltunk majd pár szót a teremben, lehet én is biciklizem egy kicsit mellette.

Na, ez naiv gondolat volt a részemről. A biciklizés rendben, csak a TV-vel felszerelt biciklivel nem számoltam. Természetesen a CNBC van bekapcsolva nála, és az abban sugárzott összes tartalomról éppen heves vita zajlik bicikli–szomszédom telefonján. Feladom, inkább futok, bár rövid biciklizésem alatt azt is sikerült elsajátítatnom, hogy az amerikai jegybank eszközvásárlási programja milyen hatással van a tengerentúli piacok zárására.

Nem rossz.  Főleg ilyen rövid idő alatt. Annyit azért sikerül megbeszélnünk, hogy majd ha mindketten végzünk, várjuk meg egymást, váltsunk már pár szót. Felajánlja, szívesen bevisz a munkahelyemre, mivel majdnem egymás mellett van az irodánk. Egész úton befelé közel 3 mondatot tudunk váltani. A tőzsdei nyitás már egyértelmű, viszont az arra való felkészüléssel nem számoltam, ami miatt számos telefonon intézendő megbeszélés még hátra van...

Távozásomkor rengeteg gondolat kóvályog a fejemben, természetesen az elképzelésem, hogy egyszer még én is "nagy hal” lehetek, kissé meginogni látszik. De, mint ahogy a múltkor már említettem, biztosan nem adom fel, ez is arra ösztönöz, hogy ne csak elsajátítsam, hanem valóban az életem részévé váljon ez a világ. Ja, és mindenkinek csak ajánlani tudom az ilyen reggeleket, rendkívül tanulságos lehet egy "kis hal” számára.

Ezt olvasta már?

Fontos ellenállásról fordult az MTelekom »