Esésből erősödésbe csapott át New York

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Nyitáskor folytatódott a múlt péntek óta folyó árfolyamesés, a Wall Street süllyedő indxekkel nyitott, miután a befektetők körében erősödött a félelem a világgazdaság lassulásától és a kereskedelmi háború kiéleződésétől.

Majd egy csapásra megfordult a hangulat, a technológiai és gyógyszeripari papírók robbanásszerűen pluszba segítették az indexeket, miután amerikai tisztviselők közölték, hogy néhány kínai árura, így mobiltelefonokra és laptopokra december 15-ig elhalasztják a pótlólagos vámtarifák bevezetését.

A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,13 százalékkal, az S&P 500 0,12 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,09 százalékkal csökkent a nyitást követő percekben. A nyitás után fél órával azonban a DJIA már 1,25 százalékos, az S&P 1,42 százalékos, a Nasdaq pedig 1,92 százalékos nyereségben volt. A DJIA 1,48 százalékkal, az S&P 500 1,23 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,20 százalékkal esett.

Az olaj jegyzése megszilárdult, mert most az utóbbi napok várakozásaival szemben az a vélemény kerekedett felül, hogy az OPEC+ termelésének csökkentése képes ellensúlyozni globális konjunktúra lanyhulása és a folytatódó amerikai-kínai kereskedelmi háború árletörő hatását, továbbá az amerikai termelés növekedését. Szaúd-Arábia, az OPEC de facto vezetője a múlt héten bejelentette, hogy augusztusban és szeptemberben napi 7 millió hordó alatt akarja tartani olajexportját, hogy elősegítse a globális olajtartalékok csökkentését.

Kedd délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 9 centtel 55,02 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 8 centtel 58,65 dollárra ment föl. A Brent ára idei csúcsa, április óta több mint 20 százalékkal esett. A devizapiacot nem érték fundamentális impulzusok, a dollár kissé erősödött. Az euró kora délután 1,1228 dollár körül forgott a reggeli 1,1212 dollárral szemben.

Ezt olvasta már?

Zwack - közgyűlési előterjesztések »