Estek a vezető indexek New Yorkban

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Folytatódott a pénteken megindult árfolyamesés, hétfőn tovább süllyedtek az amerikai indexek, miután a befektetők körében ismét felülkerekedett a félelem a világgazdaság lassulásától és a kereskedelmi háború kiéleződésétől. A Wall Street csütörtökökön még két hónapja legnagyobb napi nyereségét könyvelte el.

A hét végén újabb felbolydulást okozott, hogy Washington elhalasztotta a döntést néhány kereskedelmi ügylet engedélyezéséről amerikai vállalatok és a Huawei között, ami megtépázta a chipgyártók és néhány vámérzékeny papír jegyzését. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,75 százalékkal, az S&P 500 0,65 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,67 százalékkal csökkent a nyitást követő percekben. Pénteken gyengén zárt New York. A DJIA 0,34 százalékkal, az S&P 500 0,66 százalékkal, a Nasdaq pedig 1,00 százalékkal esett. Az olaj jegyzése gyengült, mert most azok a várakozások kerekedtek felül, hogy a globális konjunktúra lanyhulása és a folytatódó amerikai-kínai kereskedelmi háború árletörő hatását nem képest ellensúlyozni az OPEC+ termeléscsökkentése. Péntek délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 81 centtel 53,69 dollárra csökkent. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 53 centtel 58,00 dollárra ment le. A Brent a múlt héten 5 százalékkal, a WTI csak 2 százalékkal csökkent. A devizapiacot nem érték fundamentális impulzusok, a dollár kissé gyengült. Az euró kora délután 1,1209 dollár körül forgott a reggeli 1,1202 dollárral szemben.

Az arany a kereskedelmi feszültségek miatt stabilan tartja magát az 1500 dolláros szint fölött, miután múlt szerdán 2013 áprilisa óta először áttörte az 1500 dolláros lélektani határt. Az éleződő nemzetközi kereskedelmi feszültségek miatt stabilan nagy a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt, és a technikai elemzések szerint az arany tovább erősödhet. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1504,55 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,5 százalékkal magasabban, mint az előző kereskedési napon. Az amerikai határidős jegyzés 0,6 százalékkal, 1517,40 dollárra emelkedett.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Le és fel - ez volt ma Európában »