Feléledt a vételi kedv New York-ban

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Feléledt a vételi kedv, emelkedtek az indexek az amerikai részvénytőzsdéken a nyitásban csütörtökön a kedvező kínai kereskedelmi adatok és a jüan erősödésének hatására.

A kínai export a várakozásokkal ellentétben emelkedett, az import pedig az előrejelzettnél kevésbé csökkent. A kínai központi bank a vártnál erősebb szinten határozta meg valutája középárfolyamát, ami megfigyelők szerint azt a szándékát jelzi, hogy stabilizálni kívánja a jüan árfolyamát. A piacon felbolydulást okozott a múlt héten a jüan esése, a befektetők attól tartottak, hogy valutaháború kezdődik Kína és az Egyesült Államok között, és Kína így torolja meg a Trump elnök fenyegetését, hogy újabb vámokat vet ki a kínai árukra. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones (DJIA) indexe 0,33 százalékkal, az S&P 500 0,52 százalékkal, a technológiai részvények Nasdaq Composite indexe pedig 0,58 százalékkal emelkedett a nyitást követő percekben. Szerdán vegyesen zárt New York. A DJIA 0,09 százalékkal gyengült, az S&P 500 viszont 0,08 százalékkal, a Nasdaq pedig 0,38 százalékkal emelkedett. Az olaj elszakadt hét hónapos mélypontjától, részben azokra a várakozásokra, hogy az áresés termeléskorlátozásokhoz vezet, másrészt mert enyhült a valutaháborútól való félelem, miután a kínai jegybank a vártnál magasabban határozta meg a jüan hivatalos középárfolyamát. Csütörtök délutánig a New York-i árupiacon (NYMEX) a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) ára 96 centtel 52,05 dollárra emelkedett. A globális referencia minőség, az északi-tengeri Brent típus jegyzése 67 centtel 56,90 dollárra ment föl. A dollár kissé erősödött. Az euró kora délután 1,1203 dollár körül forgott a reggeli 1,1206 dollárral szemben. Az arany szerdán 2013 áprilisa óta először áttörte az 1500 dolláros lélektani határt az azonnali piacon, majd csütörtökön kis visszaesés következett.

A kereskedelmi feszültségek okozta aggodalom miatt azonban stabilan nagy a kereslet a válságálló befektetési eszközök iránt, és a technikai elemzések szerint az arany tovább erősödhet, miután átlépte a 1497 dollárt. A következő ellenállási pont 1524 dollár. A fém unciáját (31,104 gramm) kora délután 1496,52 dolláron jegyezték az azonnali piacon, 0,3 százalékkal alacsonyabban, mint az előző kereskedési napon. Az amerikai határidős jegyzés 0,3 százalékkal, 1508,80 dollárra süllyedt.

Ezt olvasta már?

New York-ban kiváló volt a hangulat »