Negatívba fordult a hangulat New Yorkban

| forrás:
MTI/Reuters
| olvasási idő: kb. 1 perc

Mínuszban álltak a New York-i tőzsde irányadó indexei szerdán este. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatója 0,11 százalékos, a tőzsdén jegyzett legnagyobb részvénytársaságok Standard & Poor's 500-as mutatója 0,28 százalékos mínuszban állt, a technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója pedig 0,44 százalékos csökkenést jelzett.

A keddi pozitív zárást követően veszteségben álltak az irányadó indexek szerdán New Yorkban. Rontotta a piaci hangulatot az amerikai kereskedelmi minisztérium szerdai közlése, miszerint hat hónap után először csökkent a kiskereskedelem és vendéglátás forgalma szeptemberben az Egyesült Államokban. A hírre ismét felerősödtek az amerikai gazdasági növekedés lassulásával kapcsolatos befektetői aggodalmak. Némileg enyhítette az aggályokat néhány kedvező vállalati beszámoló. A Bank of America, a PNC Financial Services és a Bank of New York Mellon negyedéves eredményeit is kedvezően fogadták a piaci szereplők. A 30 vezető amerikai iparvállalat DJIA-mutatóját és a Standard & Poor's 500-as indexet felfelé húzta egyebek mellett a Johnson and Johnson papírja 2,4 százalékos erősödéssel, miután a vállalat felfelé módosította profitvárakozását.

A Bank of America részvénye 1,8 százalékos nyereségben állt, annak köszönhetően, hogy a vártnál több nyereséget ért el a harmadik negyedévben. Az Adobe papírja ezzel szemben 3,5 százalékos mínuszban állt azt követően, hogy a Citigroup rontott a vállalat részvényének besorolásán. A szerdai kereskedés vesztesei az energiaszektor és a technológiai ágazat részvényei voltak. Ezzel szemben a nyersanyagkapcsolt vállalatok jól teljesítettek. A globális kereskedelem szempontjából legjelentősebb két kőolajfajta ára emelkedett. Közép-európai idő szerint este fél nyolc körül a New York-i árupiacon a nyugati féltekén irányadó West Texas Intermediate (WTI) amerikai könnyűolajfajta hordónkénti (159 liter) 58 cent, 1,10 százalék plusszal, 53,39 dolláron állt. Az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára pedig 69 centes, 1,17 százalék emelkedéssel, 59,43 dollár volt. Az arany unciánkénti ára 0,69 százalékkal, 10,25 dollárral, 1493,75 dollárra emelkedett. A nemzetközi bankközi devizapiacon egy euróért 1,1075 dollárt adtak a délután fél négykor jegyzett 1,1045 dollár után.

Ezt olvasta már?

A hét végére elromlott a kedv New York-ban »