-->

Óvatosabbak a befektetők az amerikai-kínai konfliktus miatt

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Indexcsökkenéssel korrigálták a pénteki nagy, közel másfél százalékos árfolyam-emelkedést a hétfői kereskedés kezdetén a főbb amerikai értékpapírpiacok.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,25 százalék, az S&P-500 index 0,32 százalék, a Nasdaq Composite index 0,33 százalék veszteséget mutatott a piac nyitásakor. A tőzsdei befektetőket a hét végi hírügynökségi jelentések alapján az amerikai-kínai kereskedelmi tárgyalásokon várhatóan merevebbé váló kínai álláspont tette óvatosabbá.

A múlt heti volatilis, csütörtökig mintegy három százalék veszteséget hozó kereskedés zárásaként pénteken magabiztos pluszban álltak a mutatók, részben annak köszönhetően, hogy szeptemberben ötven éve a legalacsonyabb, 3,5 százalékos munkanélküliségi ráta alakult ki az Egyesült Államokban.

A technológiai szektor papírjait pedig az Apple részvényének árfolyam-emelkedése emelte meg. A kereskedelmi tárgyalások alakulása mellett a befektetők figyelmét a kezdődő harmadik negyedévi tőzsdei eredmény-beszámoló szezon jelentései vonják majd magukra a héten. Az olaj ára emelkedett, a Brent 1,10 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben az amerikai piaci nyitáskor hordónként 59,01 dolláron, a WTI ára pedig 1,34 százalékkal 53,52 dollárra ment fel.

Az elmúlt hetet az olajár mintegy öt százalékos csökkenéssel fejezte be. Az eurót 0,13 százalékkal jegyzik erősebben 1,0990 dolláron, az arany spot ára 0,47 százalékkal unciánként 1497,64 dollárra csökkent.