-->

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Indexemelkedéssel tetézték a szerdai nyitáskor előző napi nyereségeiket az amerikai értékpapírpiacok.

A DJIA-30 index 0,46 százalékkal, az S&P-500 index 0,13 százalékkal emelkedett nyitáskor New Yorkban, a Nasdaq Composite viszont 0,14 százalék csökkenéssel kezdett. A Nasdaq Composite index csökkenése mögött részben a technológiai cégek árfolyamának a hónap eleje óta tartó csökkenése áll, de a Tesla gyengülése is nagyban hozzájárult a szerdai gyenge nyitáshoz. A Wall Street indexeinek emelkedése pedig jórészt a Nike részvény erősödésének tulajdonítható.

A Nike minden várakozást felülúló online értékesítési volument ért el Észak-Amerikában, ami bőven kompenzálta a hagyományos üzletekben visszaeső forgalmát. A Nike részvénye már a nyitás előtt a tőzsdén kívül forgalomban közel 13 százalékkal emelkedett és rekordárfolyamon kezdte a szerdai tőzsdenapot. A Nike 10 százalék erősödéssel, a Tesla 3 százalék csökkenéssel kezdte a szerdai kereskedést. Az amerikai kereskedési idő kezdetén az európai tőzsdeindexek nyereséges tartományban jártak, az FTSE EuroFirst 300 európai gyűjtőindex 1,25 százalékkal, a Stoxx Europe 600 gyűjtőindex 1,24 százalékkal állt magasabban, az euróövezeti EuroStoxx50 index 1,44 százalékkal emelkedett.

Az olajár emelkedett szerdán a várnál jobb, 25 havi csúcsot elért euróövezeti, német és francia feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexeknek köszönhetően. A Brent ára az amerikai piaci nyitáskor 0,65 százalékkal állt magasabban a globális kereskedelemben hordónként 41,99 dolláron, a WTI ára pedig 0,45 százalékkal 39,98 dollárra emelkedett. Az euró árfolyama 1,1670 dolláron kéthavi mélypontot ért el szerdán a vártnál gyengébb euróövezeti kompozit beszerzésimenedzser-index miatt. A kompozit index összetevői közül a feldolgozóipari javult ugyan, de a szolgáltatóipari gyengült és a kompozit is alig haladta meg a stagnálást jelző 50 pontos értéke.

Az eurót 0,14 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1690 dolláron, az arany spot ára 0,83 százalékkal unciánként 1884,44 dollárra csökken. Az arany ára a harmadik egymást követő napja csökken, és hatheti mélypontot ért el 1873 dolláron.