-->

Pozitív kezdés az amerikai tőzsdéken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Indexemelkedéssel nyitottak hétfőn a főbb amerikai értékpapírpiacok, a gazdaságösztönző, költségvetési támogatásról folyó washingtoni egyeztetések pozitív kimeneteléhez fűzött reményeknek köszönhetően.

Az indexemelkedést azonban kissé visszafogták a küszöbön álló negyedéves vállalati eredménybeszámoló-szezon adataival szembeni fenntartások. A beszámolók sorát a nagyobb cégek közül a JPMorgan & Co és a Citigroup nyitja meg kedden. Elemzői várakozások szerint az S&P-500 index tagjai a tavalyinál több mint 20,0 százalékkal kisebb nyereségről számolnak be a harmadik negyedévre vonatkozóan.

A DJIA-30 index 0,39 százalékos emelkedéssel nyitott New Yorkban, az S&P-500 index 0,77 százalékkal kezdett magasabban, a Nasdaq Composite index pedig 1,24 százalékkal nyitott magasabban. Az amerikai piacok nyitásakor az európai tőzsdei gyűjtőindexek 0,6 százalék körüli nyereséget mutattak. Az olajár csökkent hétfőn, miután enyhültek az ellátási aggodalmak. Líbia ismét meg tudja kezdeni az olaj szállítását a világpiacra, Norvégiában véget ért a sztrájk, megindulhat a kutak termelése, valamint a Mexikói-öbölben is megindult a hurrikán miatt leállított fúrószigetek termelésbe fogása.

Az európai piacok nyitásakor a Brent 1,28 százalékkal állt alacsonyabban a globális kereskedelemben hordónként 42,30 dolláron, a WTI pedig 1,43 százalékkal alacsonyabban 40,02 dolláron. Az eurót 0,15 százalékkal jegyezték gyengébben 1,1806 dolláron, az arany spot ára 0,35 százalékkal unciánként 1923,38 dollárra csökkent.