-->

Vegyes a hangulat az amerikai tőzsdéken

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Vegyes, csekély mértékben változó indexekkel indult a kereskedés hétfőn az amerikai értékpapírpiacokon.

New Yorkban a DJIA-30 index 0,03 százalék, az S&P-500 index 0,01 százalék emelkedéssel, a Nasdaq Composite index pedig 0,03 százalék csökkenéssel kezdte a kereskedést. A főbb indexek az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendezéséről megkötött "első fázisú" megállapodás december eleji bejelentése óta rekordot rekordra halmoznak. Bár az év eleje óta is tetemes nyereségeket halmoztak már fel a kedvező makrogazdasági adatoknak és a Fed növekedésösztönző kamatpolitikájának köszönhetően. A DJIA index három egymást követő hetet zárt nyereséggel.

Az S&P-500 index kilenc alkalommal döntötte meg saját rekordját az elmúlt 11 kereskedési napban. A Nasdaq Composite index - bár 11 napja tartó erősödő szakasznak vetett véget némi csökkenéssel pénteken - a múlt héten lépte át első alkalommal a 9000 pontos küszöböt. Az indexek "rekordfutama" az év végére megritkult forgalomban azonban valószínűleg már veszíteni fog a lendületéből az év két utolsó kereskedési napján, hétfőn és kedden.

Az olajár három havi csúcshoz emelkedett pénteken az amerikai-kínai kereskedelmi ellentétek rendeződése folytán erősödő bizakodó piaci hangulatban. Az olajár emelkedéséhez hozzájárult az amerikai nyersolajkészletek vártnál nagyobb múlt heti csökkenéséről adott jelentés is. Az amerikai piacok nyitásakor a globális kereskedelemben a WTI nyersolaj ára 0,71 százalékkal állt magasabban hordónként 62,16 dolláron, a Brent nyersolaj ára pedig 0,81 százalékkal 67,41 dollárra ment fel. Az eurót 0,17 százalékkal jegyzik erősebben 1,1194 dolláron az arany sport ára 0,21 százalékkal unciánként 1513,60 dollárra emelkedett.