A vártnál is jobb lett az OTP profit

| forrás:
BÉT
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

Felülmúlta az elemzői várakozásokat a harmadik negyedévben az OTP csoport nettó nyeresége. A péntekre virradóra közzétett gyorsjelentés szerint a bankcsoport 110,5 milliárd forintos korrigált adózott eredményt realizált, míg az elemzők 102,4 milliárd forintos nyereséget prognosztizáltak. A negyedév profitja 19 százalékos növekedést tükröz 2018 azonos időszakához képest.

A Bankcsoport kilenchavi konszolidált számviteli adózott eredménye 309,6 milliárd forint volt (+29% y/y), ebből a harmadik negyedéves eredmény 131,6 milliárdot képviselt (+25% q/q). 2019 első kilenc hónapjában összesen 3,5 milliárd forintnyi korrekciós tétel terhelte a számviteli eredményt, melyből a harmadik negyedévben +21,2 milliárd forint jelentkezett. Közülük az alábbi fontosabb tételek érdemelnek említést:

  • +21,4 milliárd forint (adózás után) az akvizíciók hatása soron, mely döntően az új szerb leánybankkal kapcsolatban elszámolt badwill-lel kapcsolatos;
  • +125 millió forint a szerbiai leánybanknál a CHF jelzáloghitelek euróra történő opcionális konverziója kapcsán elszámolt tétel;
  • -184 millió forint szlovák bankadó (adózás után);
  • -168 millió forintnyi osztalék és nettó végleges pénzeszköz átadás/átvétel (adózás után).

2019 első kilenc hónapjában a Bankcsoport konszolidált korrigált adózott eredménye 313,1 milliárd forint volt (+19% y/y), az új bolgár, albán, moldáviai és montenegrói bankok nélkül 294 milliárd forint (+14% y/y). Ezen belül az OTP Core teljesítménye (145,7 milliárd forint) y/y 4%-kal nőtt. A DSK Csoport adózott eredménye (53,8 milliárd forint) továbbra is a Csoport második legerősebb teljesítményét jelenti; a bolgár profit y/y növekedését az Express Csoport bekerülése magyarázza. Számottevően nőtt az abszolút mértékében is jelentős horvát (26,5 milliárd, +27% y/y), ukrán (25,6 milliárd, +40% y/y) és orosz leánybankok (22,1 milliárd, +17% y/y) kilenchavi eredménye. E három bank esetében a ytd eredmény már meghaladja a 2018 egészében realizált éves profitot. Hasonló a helyzet a román operációnál is (9M: 5,4 milliárd). Emellett valamennyi külföldi leánybank időszaki teljesítménye javult y/y és ugyanez mondható el a magyar leányvállalatokl többségéről is. Az újonnan akvirált leánybankok közül a bolgár Expressbank 2019 első kilenc hónapjában 15,1 milliárd forinttal járult hozzá a Csoport adózott eredményéhez, az albán leánybank második és harmadik negyedévben realizált eredménye 2,2 milliárd forint, a moldáviai és montenegrói leánybankok 3Q-ban bekerült kéthavi profit-hozzájárulása pedig egyenként 1,2, illetve 0,5 milliárd forint volt. Az új leánybankok tehát ytd 19 milliárd forinttal javították a Csoport konszolidált korrigált adózott eredményét.

Az OTP eredményjelentésének részletei itt olvashatóak.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Csökkenő trendje állította meg az OTP-t »