Mennyit érnek a szülőktől kapott ezresek?

| forrás:
OTP
| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

A ma gyermeket nevelő szülők pénzügyileg tudatosabb utódokat szeretnének felnevelni - derül ki az OTP Öngondoskodási Index legfrissebb eredményeiből.

Eszerint a megkérdezettek 85 százaléka törekszik arra, hogy megtanítsa gyermekét a pénzzel gazdálkodni. Erre jó eszköz lehet az ünnepekkor, vagy más alkalomból ajándékozott pénz, amivel a szülők 52 százaléka rendszeresen jutalmazza is gyermekét. A valódi edukáció persze a meglepetés után kezdődhet igazán.

Jóllehet, a 18-70 év közötti, bankszámlával rendelkező lakosság jelentős része sem az iskolában (46%), sem otthon (72%) nem részesült pénzügyi oktatásban, a magyar szülők ma már nagyobb figyelmet fordítanak arra, hogy gyermekeiket e téren is felkészítsék az életre. A pénzügyi tapasztalatok tudatos átadásával segíthetjük a későbbi pénzügyi döntések meghozatalát, a változatos élethelyzetekre a jó megoldások könnyebb megtalálását.

A rendszeres zsebpénzzel a gyerekek ösztönözhetőek a takarékoskodásra, az ajándékként adott összegekkel pedig a „bevételek” tudatosabb felhasználására. Ezzel az egyszerű edukációs eszközzel a magyar szülők több mint fele él is: a legfrissebb OTP Öngondoskodási Index szerint több mint felük (52%) szokott ajándékként, kiemelkedő iskolai teljesítményért vagy az otthon végzett munka jutalmaként pénzt adni gyermekének.

- Bár az OTP Bank kutatásai szerint a felnőtt lakosság pénzügyi tudatossága sajnos még mindig alacsony szinten van, de az új, 2018-as Öngondoskodási Index eredményeit látva bízunk benne, hogy a következő generációk már alapvető pénzügyi ismeretekkel felvértezve kezdik majd el önálló életüket. Az OTP Bank, Magyarország egyik vezető pénzintézeteként kiemelten fontosnak tartja, hogy segítséget nyújtson a pénzügyi edukációban és szolgáltatásaival is elősegítse a mindennapi öngondoskodást – mondta el Nyitrai Győző, az OTP Bank Megtakarítási Szolgáltatások Főosztályának igazgatója.

Az OTP Fáy András Alapítvány által működtetett OK Oktatási Központok például iskolásokat célzó tréningjeivel veszik ki a részüket a magyarországi és határon túli magyar fiatalok pénzügyi oktatásából.  A 27 éves szakmai tapasztalattal rendelkező alapítvány középpontjában a diákok pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási ismereteinek bővítése áll.  A trénerek a mindennapi életből hozott példákon keresztül élményalapú és inspiratív pedagógia módszerekkel igyekeznek pénzügyi tudatosságra, pénzügyi alapfogalmakra oktatni a 7-19 éveseket. A tréning bárki számára elérhető, a részvétel ingyenes; többnyire iskolai osztályok jelentkeznek, hogy egy-egy napot az alternatív iskola falai között tölthessenek el. Az alapítvány további célja, hogy a közeljövőben a felnőtteknek, valamint a felelős szülőknek is célzott edukációs programokat kínáljon.

A pénzügyi alapfogalmak elsajátítása után, a gyakorlatban is magabiztosabb lehet az ember a pénzügyek világában. Az elméleti ismereteket akár már a gyermekek is elkezdhetik hasznosítani, ha például malacpersely helyett saját bankszámlán, maguk kezelik zsebpénzüket vagy az ajándékba kapott összegeket. Így a gyerekek gyorsabban megtanulhatják, mit jelent a banki ügyintézés, hogy működik a bankkártya, illetve nyomon követhetik pénzük gyarapodását, a felnőttekhez hasonlóan.

OTP Öngondoskodási Index

Bankszámlával rendelkező 18-70 évesek, országosan reprezentatív minta, amely 1500 fő személyes megkérdezésével készült.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Erőteljes lefordulás az OTP-nél »