2017 az IPO-k éve lehet

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Az egyik legmeglepőbb IPO piacnak lehettünk tanúi évtizedek óta. 2016-ban a Wall Street rekordot döntött, és a tech-papírok utat törtek maguknak egészen a csúcsokig. És mégis mindössze 13 IPO-t láthattunk csak egész évben - áll a techcrunch cikkében.

Gyenge év után csak erős jöhet

Számos tényező járult hozzá ehhez az anomáliához. Az elmúlt két évben inkább a magánbefektetők becsülték meg a startupokat. A cégek fedezeti- és befektetési alapokkal akarnak beszállni a játékba. Rengeteg tőkeerős alap kergette a startupokat, és rengeteg alapító fogta is a könnyű pénzt. Az elnökválasztás is bekevert, pár cég elhalasztotta tőzsdei bevezetését a piaci volatilitás miatt.

De már többé nincs ok a várakozásra. A felgyülemlett kereslet, és számos más tényező miatt is 2017 az 1990-es évek óta a legerősebb év lesz az IPO-k terén.

A tech-szektor a legmenőbb

A választás elmúlt, és bár a kimenetele nem az volt, amit a legtöbben vártak, a részvénypiac folytatta a ralit. A kockázat visszatért, és a nyilvános piacok jobb ajánlatokkal kecsegtetnek. Miközben tavaly csak 13 amerikai startup állt ki a nyilvánosság elé, a legtöbb nyertesnek bizonyult.

Az utólagos teljesítmény alapján a tech-szektort a legjobban teljesítő IPO szektornak nevezték 2016-ban. Olyan cégek kerültek így előtérbe, mint a Nutanix vagy a Coupa az Uber és az Airbnb helyett. A Wall Street tárt karokkal várja a többi céget is.

Vissza az alapokhoz

A magán piac visszahúzó ereje arra kényszerítette a startupokat, hogy visszatérjenek az alapokhoz, és jobban koncentráljanak a fenntartható növekedésre, a működési költségek kordában tartására, és a pozitív cash flow termelésére. Ennek eredményeként az IPO csővezeték tele van ígéretes tech indulókkal, melyek előnyhöz juthatnak a fogékony közvélemény kihasználásával.

Néhány ágazat kiemelkedik, mint például a software, a kiberbiztonság és a felhő infrastruktúra. A felhő technológia még mindig gyerekcipőben jár. A kiberbiztonság fontosságára pedig az orosz hackerek hívták fel a figyelmet, akik meghackelték az amerikai választásokat.

Lazítás a szabályokon

Még mindig korai megjósolni, mit fog hozni Trump elnöksége, de folyamatosan a kisebb cégek szabályozásának könnyítéséről beszél. Ez üdvözülendő lépés lenne. A cégeknek lehetőségük lenne először csendben felmérni a terepet, majd utána eldönteni, hogy a nyilvánosság elé lépnek-e.

Ha még ennél is tovább megy, és módosítja a drákói szabályokat, akkor már nem lesznek teljesen elszeparálva a különböző befektetési bankárok a saját kutatási elemzőiktől. Így a tech-szektor középső piaca is kaphat egy új lökést, ezzel még több IPO-t zúdítva a piacra.

Javuló piaci hangulat

A csillagok a Wall Street fölött kezdenek összeállni, méghozzá úgy, ahogy még nem látthattunkk túl sokáig. A nyilvános piacok fogékonyabbak a tech-papírokra, mint a pénzügyi válság előtt bármikor. Az IPO-knak továbbra is kulcsfontosságú szerepük van.

Az elégséges méretű cégek pedig bolondok lennének nem kihasználni a javuló piaci hangulatot. Az előremenetel kulcsa a megfelelő árképzés. Ha az első cégek ezt jól belövik, az ajtók nyitva maradnak. Ne felejtsük el, hogy az IPO nem a végjáték: a legtöbb tech cég sokkal jobb eredményeket ér el, miután kilép a nyilvánosságra.

Egy sikeres IPO újabb IPO-kat szül, és a 2017-es év közel 2 évtizede a legjobb év lesz a tech IPO-k szemszögéből.

Ezt olvasta már?

Tőzsde - Emelkedéssel nyitottak a főbb európai piacok »