2019 a lendület éve volt a Budapesti Értéktőzsdén

| forrás:
BÉT
| szerző: | olvasási idő: kb. 4 perc

A Budapesti Értéktőzsde ismét megrendezte az év egyik kiemelkedő, a hazai tőkepiac szereplőinek szóló eseményét, a BÉT Legek 2019 díjátadó gálát. A BÉT a szakmai zsűri véleménye és a tőzsdei vállalatok piaci teljesítménye alapján idén összesen 22 díjat adott át, köztük a fenntarthatóságért és felelős vállalatirányításért járó díjat, amelyet a MOL vehetett át. Az eseményen a BÉT bemutatta a 2019-es évről szóló Stratégiai Jelentését is.

A Budapesti Értéktőzsde a húsz éves múltra visszatekintő BÉT Legek rendezvény keretében idén 22 kategória alapján részesítette elismerésben a tőkepiac kimagasló teljesítményt nyújtó szereplőit. A díjak odaítéléséről az előző évekhez hasonlóan a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló, szakmai zsűri döntött, míg az év online hazairészvény-kereskedési platformja ez évben is a felhasználók online leadott szavazatai alapján került kiválasztásra.

A BÉT Legek 2019 keretében, amelynek központi témája a fenntarthatóság volt, négy új díjat is elnyerhettek a tőkepiaci vállalatok: a haladó szemléletű „Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díjat” a MOL Nyrt., „Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában” díjat pedig a 4iG Nyrt. vehette át. Átadásra kerültek a 2019-ben elindult Növekedési Kötvényprogramhoz kapcsolódó díjak is, amelyet befektetési szolgáltatóként az OTP Bank Nyrt., kibocsátóként pedig a Cordia International Zrt. kapta.

A BÉT Legek 2019 díjazottjai

A díjátadó ceremóniát a Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítás díj
(ESG-díj) átadásával nyitotta a Tőzsde, melyet dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára adott át, aki megosztotta a jelenlévőkkel az ESG-vel (Environment, Social és Governence) kapcsolatos gondolatait. A díjat a MOL Nyrt. vehette át. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cégeinek járó díjak is gazdára találtak: az első három helyen a WOOD & Company, a Concorde Értékpapír Zrt. és az Erste Befektetési Zrt. végzett.

Az Erste Befektetési Zrt. nem csak részvényforgalmával nyújtott kivételes teljesítményt 2019-ben, Cselovszi Róbert elnök-vezérigazgató a gála során három másik díjat, az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cégének, az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cégének és az év befektetési szolgáltatójának járó díjat is átvehette. Az OTP Bank Nyrt.-t szintén több kategóriában jutalmazta a Tőzsde, a Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj mellett „Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója” díjat, illetve kibocsátóként a „Kibocsátói transzparencia díjat” is elnyerte. „Az év hazairészvény-kereskedési platformja” kategória idei nyertese a legtöbb érvényes szavazat alapján a Random Capital Zrt. Netboon online kereskedési rendszere lett.

Díjazottak

 1. Felelősségvállalás, fenntarthatóság, felelős vállalatirányítási díj: MOL Nyrt.
 2. Növekedési Kötvényprogram kibocsátói díj: Cordia International Zrt.
 3. Növekedési Kötvényprogram befektetési szolgáltatói díj: OTP Bank Nyrt.
 4. Az év legnagyobb forgalmú részvénykereskedő cége: 1. WOOD & Company,
  Concorde Értékpapír Zrt., 3. Erste Befektetési Zrt.
 5. Az év legnagyobb forgalmú határidős BUX index-kereskedő cége: Erste Befektetési Zrt.
 6. Az év legnagyobb forgalmat elért részvénykibocsátója: OTP Bank Nyrt.
 7. Az év legnagyobb forgalmú határidős részvénykereskedő cége: Erste Befektetési Zrt.
 8. Az év legnagyobb forgalmú határidős devizakereskedő cége: Raiffeisen Bank Zrt.
 9. Az év alaptőke-emelése: OPUS GLOBAL Nyrt.
 10. Az év befektetési szolgáltatója: Erste Befektetési Zrt.
 11. Az év részvényalap-kezelője: MKB-Pannónia Alapkezelő Zrt.
 12. Az év hazairészvény-kereskedési platformja: Netboon – Random Capital Zrt.
 13. Az év banki kötvénykibocsátója: Magyar Fejlesztési Bank Zrt.
 14. Az év külföldi kötvénykibocsátója: Nemzetközi Beruházási Bank
 15. Az év jelzáloglevél kibocsátója: Takarék Jelzálogbank Nyrt.
 16. Kibocsátói transzparencia díj: OTP Bank Nyrt.
 17. Kibocsátói transzparencia mid-cap díj: ANY Biztonsági Nyomda Nyrt.
 18. A legjobb befektetői kapcsolattartó: Réthy Róbert (MOL Nyrt.)
 19. Befektetői tudatosság terjesztéséért díj: Pénziránytű Alapítvány
 20. Az év legnagyobb árfolyam-emelkedését elérő papír kibocsátója prémium kategóriában: 4iG Nyrt.
 21. Az év részvénykibocsátója a BÉT Xtend piacon: DM-KER Nyrt.
 22. Az év adatszolgáltatója: Bloomberg L.P.


 

BÉT Stratégiai jelentés 2019 – A lendület éve

A BUX index kétszámjegyű, 18 százalékos növekedéssel zárta a 2019-es évet, amely világviszonylatban a középmezőnyben helyezkedik el. A blue chip részvények közül az OTP és a MOL is várakozáson felüli eredményeket produkált, míg a Richter Gedeon nyilvános piacra lépésének 25. évfordulóját ünnepelte 2019-ben.

Az év során két vállalat, az Autowallis és a 4iG is bekerült a legmagasabb szintet képviselő Prémium kategóriába, a Standard kategóriában pedig az ország egyik legmeghatározóbb pénzügyi szereplőjét, az MKB Bankot köszönthettük. A középvállalatokra specializált BÉT Xtenden is bővült a kibocsátók listája a CyBERG és a GOPD részvényeivel, de az év végére a DM-KER is regisztrálta értékpapírjait a platformon.

A 2019-es év alatt még tovább bővült a Budapesti Értéktőzsde szolgáltatáspalettája. Az MNB Növekedési Kötvényprogramjával összhangban elindult a BÉT Xbond piac, amely könnyített feltételeket biztosít a nyilvános piacra való kilépéshez a kötvénykibocsátást tervező hazai vállalatok számára; illetve megalakult az Első Értékpapírosítási Tanácsadó Zrt., amely a nagyvállalatok mellett a kis- és középvállalatok kötvényfinanszírozási folyamatait is támogatja, ezzel elősegítve az értékpapírosítás hazai elterjedését. Új szolgáltatásként elindult a BÉT Xmatch is, amely a zártkörű finanszírozást kereső vállalatokat és potenciális befektetőket hozza közelebb egymáshoz.

A BÉT 2019-ben is folytatta a tőzsdeképes cégek felkutatását: az évente megjelenő BÉT50 kiadvány révén újabb 50, eddig összesen mintegy 200 sikeres magyar vállalkozás került a figyelem középpontjába. A Tőzsde emellett kiemelt figyelmet szentel a tőzsdeérett vállalatok edukálására is, a velük való folyamatos kapcsolattartásra és naprakész hasznosítható ismeretekkel való kiszolgálásukra. A BÉT-ELITE Programhoz, amely már harmadik éve nyújt nemzetközi környezetben képzési, networking lehetőséget a hazai kis-és középvállalatoknak. Tavaly minden eddiginél több, 19 hazai vállalat csatlakozott, amelyből 16 cég a BÉT Mentor Prog­ramján keresztül finanszírozza a képzést.

A Budapesti Értéktőzsde 2019-ben is nagy hangsúlyt fektetett a tőkepiaci szakma folyamatos fejlesztésére az edukáción keresztül. A Tőzsde oktatási leányvállalata, a Budapest Institute of Banking egyedülálló oktatási palettájával a magyar pénzügyi oktatási piac meghatározó szereplőjeként kínál naprakész tudást, míg a lakosság számára az ingyenesen látogatható BÉT Akadémia előadásai hozták közelebb a tőzsde világát. Folytatódott a fiatalabb korosztály pénzügyi tudatosságának növelése is: a középiskolások a Pénziránytű Alapítvánnyal közös BÉT Részvényfutamon és a Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) „Tőzsdejáték Középiskolásoknak” versenyein is megmérettethették magukat, az egyetemisták pedig a CFA részvényelemző versenyén vetélkedhettek a Tőzsde rangos kitűntetéséért, a BÉT Kochmeister Díjért.

2020-ban ünnepel a BÉT

A 2020-as év különleges lesz a Budapesti Értéktőzsde élettörténetében: egyrészt lezárul az ismét hazai tulajdonba került intézmény ötéves programja, másrészt az újjáalakult, modernkori pesti tőzsde a 30 éves fennállását fogja megünnepelni. A jeles alkalomra a Budapesti Értéktőzsde szorosan együttműködve a MOME-val [Moholy-Nagy Művészeti Egyetem], fiatal magyar grafikusokat kért fel a 30 éves jubileumi logó megtervezésére. A nyertes pályázó, Kaszanyi Nóra egy első látára minimalistának tűnő logót tervezett, mely a használata során válik egyre izgalmasabbá, frissebbé és modernebbé. Az idei évben kiadásra kerülő jubileumi emlékérem és ünnepi tőzsdekönyv mellett ezzel az új logóval ünnepli a magyar börze újraindításának 30-ik évét.

A BÉT Legek díjakról

A Budapesti Értéktőzsde húsz éve minden évben megrendezi a hazai tőkepiac legkiemelkedőbb éves teljesítményeit díjazó eseményét, a BÉT Legeket. A díjak odaítéléséről a Tőzsdei Tanácsadó Testület tagjaiból álló szakmai zsűri dönt. A legtöbb kategóriában kvantitatív módszertan (például forgalmi adatok) alapján lesz eredmény és kerülnek díjazásra a legjobbak. Az év hazairészvény-kereskedési platformja kategóriánál a beérkezett pályázatok, valamint a felhasználók értékelése alapján állapítják meg a győztest.

A BÉT Legek rendezvényről

A Budapesti Értéktőzsde egyik kiemelt rendezvénye a BÉT Legek díjátadó gála, ahol több kategóriában jutalmazza a Tőzsde az előző év kiemelkedő teljesítményeit. Az évindító BÉT Legek díjak átadásával a BÉT értékeli az előző évet és ünnepélyes keretek között elindítja a következőt.

A BÉT Stratégiai Jelentésről

A Budapesti Értéktőzsde 2016–2020 időszakra vonatkozó stratégiájának alapvető célja egy olyan átfogó tőkepiac- és tőzsdefejlesztési program kidolgozása és megvalósítása Magyarországon, melynek eredményeképpen a tőkeági forrásbevonás szerepe növekszik a magyar vállalatok finanszírozásában, hatékonyan kiegészítve a jelenleg túlsúlyban lévő banki hitelezést. A Stratégiai Jelentés éves beszámolót nyújt arról, hogy a BÉT mit valósított meg a 2016–2020-as időszakra szóló ötéves stratégiai tervéből az adott évben. A kiadvány egyúttal kitekintést nyújt a következő év vállalásaira és folyamatban lévő feladataira is.

 

Ezt olvasta már?

Csökkenő forgalomban emelkedett a BUX a héten »

4IG 375 (-0,40 ) AKKO Invest 360 (0,56 ) ANY 1215 (0,83 ) APPENINN 237 (5,58 ) AutoWallis 75 (9,01 ) CIGPANNONIA 132 (-4,35 ) DELTA 72 (23,12 ) Duna House A 2820 (-6,00 ) EHEP 2120 (-0,93 ) ENEFI 276 (6,98 ) FORRAS/OE 1040 (-0,95 ) FUTURAQUA 64 (4,75 ) GSPARK 4240 (-0,24 ) KULCSSOFT 1280 (6,67 ) MASTERPLAST 586 (-1,68 ) MOL 1849 (-1,91 ) MTELEKOM 359 (2,14 ) NORDTELEKOM 27 (13,50 ) NUTEX 27 (2,69 ) OPUS 171 (0,59 ) ORMESTER 10300 (7,85 ) OTP 9335 (-0,59 ) OTT1 172 (12,27 ) PANNERGY 634 (6,73 ) RABA 910 (1,11 ) RICHTER 5865 (1,12 ) SET Group 70 (0,29 ) TAKAREK 348 (1,46 ) WABERERS 688 (-0,29 )