A 25 éves bika, amely kitartóan figyel

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Míg Európa továbbra is a válság utóhatásaitól szenved és az orosz-ukrán konfliktus okoz fejfájást a befektetőknek az olajár zuhanásával egyetemben, az amerikai bika továbbra is kitart, és az év végén is stabilan áll a lábán. Az amerikai részvénypiacok emelkedése 2014-ben is folytatódott, méltó ünneplést szolgáltatva ezzel a New York legendás bronzszobrának, a Charging Bullnak nevezett bikának, amely idén december 15-én ünnepelte a 25. születésnapját.

Éppen 10 éjszaka volt még karácsonyig, amikor 1989. december 15-én Arturo Di Modica és néhány társa leparkolta a teherautót közvetlenül a New York-i értéktőzsde (NYSE) előtt, és elhelyezték a 3 és fél tonnás bronz bikaszobrot a tőzsde karácsonyfája alatt. Di Modica karácsonyi ajándékát azóta áthelyezték, és bár sok mindent látott, időnként pedig „megpihent”, továbbra is a Wall Street jelképének számít, és minden évben turisták tömegei akarnak fotót készíteni a legendás bikáról – írja Jeremy Olshan, a MarketWatch szerkesztője.

Optimizmus karácsonyra

Bár Di Modica saját pénzéből finanszírozta a 350 ezer dollár értékű ajándékot, az értéktőzsde vezetői nem voltak túlságosan elragadtatva, amikor megpillantották a meglepetést. Richard Grasso, a NYSE akkori igazgatója egyfajta trójai falónak tekinthette a hatalmas alkotást, és rendőröket hívott, akik azonban nem voltak felkészülve egy ekkora monstrum eltávolítására. Végül Grasso magánvállalkozókat bízott meg azzal, hogy eltávolítsák a szobrot.

Amellett, hogy a művész, aki többször helyezett már el az éjszaka közepén műalkotásokat a városban, felkészülhetett a válaszlépésre, arra talán ő sem számított, hogy a New York-i sajtó látványosan védelmébe veszi majd a karácsonyi ajándékát. Úgy tűnik, a közvélemény valóban megértette a szobor üzenetét.

Annak ellenére, hogy a bika elsőre akár ijesztőnek is tűnhetett – mondta a ma 73 éves Di Modica –, a szobor egyértelműen New York optimizmusát és akaraterejét volt hivatott szimbolizálni az 1980-as évek második felének vészterhes időszakai után. A szicíliai származású alkotóban ugyanis néhány nappal az 1987-es részvénypiaci összeomlás után fogant meg a bika ötlete. Annak ellenére, hogy 1989-re a piacok nagyjából ledolgozták az addigi veszteségeiket, a város még küzdött a múlt vészterhes árnyaival.

A medve és a megpihenő bika

Noha Grasso ezt már nem tudta megerősíteni, Di Modica elmondása szerint a NYESE vezetője felajánlotta neki a bika visszahelyezését, de azzal a feltétellel, hogy készít mellé egy medvét is. A művész azonban ezt visszautasította, arra hivatkozva, hogy míg a medve piac zuhanását jelképezi, ő a bikával azt kívánta szimbolizálni, hogy a város egyre nagyobb, erősebb és gyorsabb.

Ezt követően városi aktivisták segítségével sikerült elintézni, hogy a szobor a tőzsdétől mindössze néhány háztömbre lévő Bowling Green parkban helyezzék el, ahol azóta is áll, immáron 25 éve.

Az S&P 500 index teljesítménye a bika időszaka alatt (1990-2014) Forrás: Getty Images, MarketWatch

Mióta New York hatalmas bronz bikája elfoglalta a helyét, a New York-i tőzsde számos bikapiacot élt meg, azonban a szobor végignézhette, milyen forgandó a szerencse. Az elmúlt két és fél évtizede alatt láthatta a városi bűnözés visszaesését, a milliárdos Michael Bloomberg polgármesterré választását, az internetbuborék kipukkanását, a szeptember 11-i terrortámadást, majd az ingatlanpiac összeomlását, valamint a 2008-ban kitört válságot, mindemellett pedig az Occupy Wall Street mozgalom tüntetéseinek egyik szimbólumává vált.

Amikor a piac éppen esésben van, sokan megállítják Di Modicát – aki egyébként nem aktív befektető – New York utcáin, és megkérdezik, „miért nem működik a bika”? A művész ilyenkor csak azt feleli, „éppen pihen, elfáradt egy kicsit, de hamarosan visszatér”.

Ezt olvasta már?

Padlón a Wall Street, beavatkozik a Fed »