A francia ügyészség kezében a Fiat sorsa

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A francia nyomozó hatóságok átadták az ügyészségnek vizsgálatuk anyagát, amelyet a Fiat Chrysler Automobiles (FCA) konszern ellen a dízelmotorok emissziós értékei manipulálásának gyanújával indítottak - jelentette be hétfőn este a párizsi pénzügyi és gazdasági minisztérium. A Volkswagen AG igazgatótanácsa a felső vezetők javadalmazásának átalakítására készül, és ennek keretében 10 millió euróban maximálná a vezérigazgató juttatásait.

Eljárást indítanak?

A francia DGCCRF versenyügyi és fogyasztóvédelmi hivatal tavaly a Volkswagen dízelbotrányát követően számos autógyártó ellen indított vizsgálatot az emissziós értékek manipulálásának gyanújával.

A Volkswagen és a Renault után harmadikként a Fiat ügye került a francia ügyészség elé, a többi autógyártó ellen a vizsgálat még folyamatban van. A vizsgálati anyag ismeretében az ügyészség dönt arról, hogy eljárást indít-e az FCA ellen vagy sem.

Szigroúbb feltételek kellenek

A Volkswagen felügyelőbizottsága február végi ülésén tűzi napirendre a javaslat megvitatását - értesült a dpa hírügynökség a konszern belső köreiből. A Handelsblatt német gazdasági lap is hasonló információról számolt be hétfőn.

A tartományi kormányzattól és a konszern üzemi tanácsától származó javaslat tízmillió euróban maximálná a cégvezér éves javadalmazását, a többi felsővezetőét pedig ennél alacsonyabb összegben. A vezetők éves javadalmazásán belül növekedne a fix bér aránya, és csökkenne a rugalmas juttatásoké, ami eddig a bér többszörösére is rúghatott.

Bernd Osterloh, a konszern üzemi tanácsának elnöke és a felügyelőbizottság tagja szerint szigorúbb feltételekhez kell kötni a vezető bónuszának teljes összegű kifizetését.

Jörg Hofmann, az IG Metall szakszervezet elnöke a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung lapnak adott interjúban hangsúlyozta, hogy "a múlt kétszámjegyű millió eurós csillagászatian magas összegeit nem lehet a társadalom előtt jó szívvel képviselni, de még csak megindokolni sem, hacsak nem a teljesítmény- és felelősség-arányosság elvének a megcsúfolásával".

Ezt olvasta már?

USA: a foglalkoztatási adatok emelték a mutatókat »