A gyorsjelentések hete - így teljesített Amerika

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Felemás héten vannak túl az amerikai piacok - a Raiffeisen Bank összefoglalója.

Ez történt a héten

Március közepe óta először sikerült két emelkedő hetet összehozni az amerikai részvényindexeknek, de a heti csúcsokat megtartani a rosszabb vállalati eredményeknek köszönhetően nem sikerült. Az alig karnyújtásnyira lévő rekord szintek ellenére kifejezetten utált ez az emelkedést.

A legtöbb intézményi befektető, de a kisbefektetők is kételkednek az emelkedés fenntarthatóságában, pedig sokkal megalapozottabb a mostani drágulás, mint a tavalyi csúcstámadás.

Az S&P 500-as indexnek immár 72 százaléka az 200nmá-a felett található (tavaly májusi szintek) és 2014 eleje óta először az összes szektor is felette van. Ameddig tavaly csak pár nagy súlyú cég (FANG) fűtötte az emelkedést, addig az idén széleskörű kapaszkodást láthatunk.

Az S&P 500-as 2,2%-ra található mindenkori csúcsszintjétől, de egyelőre a heti maximumán az októberi maximumokat sem tudta meghaladni. Sőt, hosszú felső kanócot hátrahagyva fordulós jelzést láthatunk. Heti szinten a technikai mutatók alátámasztják a drágulást, ahol a 2100/2125 akadályoz a csúcs előtt. Támaszt a 2075 után a 2065 pont képez.

A hét a gyorsjelentésekről szólt

Immár 130 cég tette közzé számait az S&P 500-as 500 tagja közül. Nem meglepő módon az eredményvárakozásokat 81,5%-ban (messze az éves átlagot feletti teljesítmény) sikerült meghaladni, de az árbevételekkel – csupán 59 százalékos felülteljesítés – továbbra is baj van. Ezek ellenére még mindig 2009 óta nem látott gyenge eredményszezonra számítanak (összesítve -9,5 százalék év/év). A jövő héten még inkább begyorsulnak az események, hiszen 186 cég teszi közzé majd negyedéves számait.

Itt olvashat a Google, itt a Morgan Stanley, itt pedig a Microsoft eredményeiről. Itt pedig további cégek jelentéseit találja.

Mindezek mellett bőséges gazdasági adatokat is kapunk Fed kamatdöntéssel, és első negyedéves GDP-vel. Az utóbbi esetben 0,6%-os bővülést várnak csak, ami biztos, hogy korlátozza majd a Fed mozgásterét. Nem is várnak semmilyen módosítást a jegybanktól, de az olajárak töretlen drágulása kapcsán többen számítanak a júniusi kamatemelés valószínűségének a hangoztatására.

A piaci várakozások alapján az esélye egy idei kamatemelésnek az előző heti 54%-ról 65%-ra nőtt, bár a júniusi emelés valószínűsége továbbra is csak 21%.

Növekvőben az olajár

Az olajárakat nem hatotta meg, hogy nem sikerült megállapodni a szaúdi-iráni ellentét miatt a kitermelési befagyasztásáról az előző hétvégén. Az árfolyam november óta nem látott magasságokba emelkedett magával húzva a részvény indexeket.

A befektetők továbbra is bíznak abban, hogy legkésőbb a júniusi OPEC ülésen sor kerül legalább kitermelés befagyasztásra. Azonban sokkal inkább hat az emelkedés irányába, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség 700 000 hordó olajkínálat csökkenésre számít az idén, leginkább Amerikából. A heti készletadatok alátámasztják, hogy mérséklődik a kitermelés az USA-ban, ami 2014 októberi szintekre esett a héten, de így is csak 6,4%-kal alacsonyabb (négyheti átlagot vizsgálva), mint a rekord értékek.

A magasabb nyersanyagáraknak örül az energia és pénzügyi szektor (alacsonyabb hitelbedőlési valószínűség miatt), de a szállítási és fogyasztási nem. Mindezek mellett továbbra is a gyorsjelentések, pontosabban az azokban megfogalmazott várakozások lesznek a leginkább hatással a jövő heti kereskedésre.

Ezt olvasta már?

Megakrán - Közgyűlési határozatok »