A járműipar ásza a Volkswagen

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Meredeken, 28 százalékkal emelkedett a Volkswagen (VW) német autógyártó csoport rendszeres tevékenységből származó nyeresége január-márciusban, köszönhetően annak, hogy a névadó márka kilábalni látszik a károsanyag-kibocsátási botrányból. Ugyanakkor csökkent a Harley-Davidson profitja és forgalma az idei első negyedévben részben annak hatására, hogy mérséklődött a kereslet az Egyesült Államokban, amely termékeinek fő felvevő piaca, a kereskedők pedig kedvezményes áron próbálták értékesíteni a cég motorkerékpár-modelljeit.

Nem számítottak ilyen jó eredményre

A wolfsburgi székhelyű Volkswagen AG kedden közölte, hogy az előzetes adatok szerint a márciusban végződött három hónapban 4,4 milliárd eurós működési nyereséget termelt, szemben az egy évvel korábbi 3,4 milliárd euróval.

A vártnál jóval kedvezőbb adatnak köszönhetően emelkedett a 12 márkát összefogó cégcsoport árfolyama, és 2,88 százalékos nyereségben, 140,95 eurón zárt a frankfurti tőzsdén. Elemzők szerint a konszern jövőjének szempontjából kulcskérdés, hogy a névadó márka, a Volkswagen maga mögött hagyja a botrányt és fellendüljön tevékenysége.

Tovább bizakodhatunk

Kedvező jel, hogy a Volkswagen 900 millió euróval járult hozzá a működési nyereség emelkedéséhez, ami jelentős javulás az egy évvel korábbi 73 millió euróhoz képest. Ez részben az új modellek, különösen a Tiguan sikerére vezethető vissza, emellett Nyugat-Európában erős pénzügyi eredményeket ért el a Volkswagen márka.

A Volkswagen AG továbbra is arra számít, hogy idén várhatóan 6 és 7 százalék közötti mértékben emelkedik majd az üzemi eredmény. A Volkswagen AG május 3-án teszi közzé első negyedéves beszámolóját teljes egészében.

Csökkent a profit

Az 1903-ban alapított Harley-Davidson amerikai motorkerékpár-gyártó cég kedden azt közölte, hogy a negyedéves adózott eredménye 186,37 millió dollár lett, ami elmarad a tavalyi év azonos időszakában elért 250,489 millió dollártól.

A cég bevétele 1,3 milliárd dollárra csökkent a március végével záródott három hónapban az egy évvel korábbi 1,57 milliárd dollárról. A menedzsment azonban azt közölte, hogy a kedvezőtlen eredmények ellenére nem változtatnak a vállalat idei üzleti céljain.

Ütik a részvényt
A cég részvényárfolyama kedd este hat óra után 4,28 százalékos mínuszban, 56,89 dolláron állt a New York-i tőzsdén.

Ezt olvasta már?

50 milliárd dollár az USA külkereskedelmi hiánya »