A jegybanki döntés húzhatja a forintot

| forrás:
TF-információ
| szerző: | olvasási idő: kb. 1 perc

A legjobban várt hír ma a jegybanki kamatdöntés. Bár az előrejelzések szerint nem lesz változás, a hír hatással lehet a forint árfolyamára is.

Ma délután lesz az MNB kamatdöntő ülése, ahol az előrejelzések szerint nem fognak változtatni az irányadó rátán. Viszont lehetnek olyan lépései a jegybanknak, amelyek gyengíthetik a forintot. - fejtette ki Varga Zoltán, az Equilor Befektetési Zrt. elemzője.

Nem várunk változást

Ma tartja júliusi kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank monetáris tanácsa. Júniusban az elemzői várakozásoknak megfelelően nem változtatott a jegybanki alapkamaton a monetáris tanács, így a ráta változatlanul 0,90 százalék.

A döntés után kiadott közleményében az MNB hangsúlyozta, az alapkamat szintje összhangban van a középtávú inflációs céllal, hozzátéve, hogy a tanács - amennyiben szükségesnek ítéli - a jövőben nemhagyományos eszközök alkalmazása mellett is dönthet. Az elemzők közül van aki 2016 végéig, más 2017 végéig számol változatlan alapkamattal.

Hosszabb távon erre számítunk
Az elkövetkezendő hónapokban továbbra is jelentősen érzékelhetőek lesznek a Brexit hatásai. A következő tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között kulcsfontosságúak lesznek, ugyanis azokon dől majd el, mennyire marad szoros a gazdasági együttműködés - írja az AKCENTA CZ elemzése.

Ezt olvasta már?

MNB: tovább nőtt a költségvetés finanszírozása »