A jövő év legjobban várt tőzsdei bevezetései

| forrás:
TF-információ
| olvasási idő: kb. 2 perc

Ahogy 2016 lassan lejár, láthatjuk, hogy az amerikai tőzsde IPO-i 2015-höz képest jobban szerepeltek. Több tényező azonban lassíthatja az IPO-piacot, például az amerikai elnökválasztás - áll a Money.com cikkében.

2017 első negyedévében mégis felpöröghet a tempó. Nézzük, mik a jövő év legjobban várt IPO-i.

Airbnb

Airbnb lehet 2017 legnagyobb IPO-ja. A cég meghatározó szereplője a bérlakáspiacnak. Több mint 2 milliárdos listája van világszerte. Már 2014-ben is rebesgettek egy IPO-t, és akkor is már az egyik legígéretesebbnek tartották. Az összes tulajdonosi finanszírozás 3,2 milliárd dollárra emelkedett. A finanszírozás legutóbbi fordulójában a befektetők belementek, hogy 200 millió dollárnyi részvényt vegyenek az alkalmazottaktól.

Palantir Technologies

A PayPal alapítója, Peter Thiel, és még mások a Standfordról megalapították a Palantir Technologiest. A CIA támogatja őket hátulról, és nagyon titokzatosak a tevékenységüket illetően.

225 millió dollárt akar felvásárolni a cég a jelenlegi és korábbi alkalmazottaitól. Cserébe a cég előírja, hogy újítsák meg szerződéseiket, és legalább egy évig nem hagyhatják el a céget, valamint vállalhatnak máshol munkát. Akik ezt elfogadják, nem perelhetik be sem a céget, sem a vezetőket.

Snapchat

A Snapchat egy népszerű fotó és üzenetküldő alkalmazás. Egyes források szerint 2017 első negyedévében elindíthatja IPO-ját. A cég azonban még nem kezdeményezett semmi ilyesmit.

Egy szakértő szerint 25 és 35 milliárd dollár közötti IPO-ra készülhetünk, de akár 40 is lehet a vége. Elég nagy az esélye, hogy készül valami, hisz az alkalmazás egyre keresettebb, és a felhasználói bázis is növekszik. 2016 áprilisában a Snapchat 17 milliárd dollárral emelte a finanszírozását.

Lyft

Bár az Uber utazásmegosztó ellenfelének színre lépésén már széles körben spekuláltak, talán most már előlép a fényre a vállalat. Már júniusban arról ment a találgatás egy napvilágot látott jelentés miatt, hogy a cég kész egy IPO-ra, hiszen nagyobb ellenfele meglépte ezt. A jelentés szerint a vállalat hatalmas növekedést produkált, és jó úton halad, hogy elérje kitűzött céljait. A cég értéke körülbelül 5,5 milliárd dollár.

Uber

Az Uber IPO-ján már évek óta spekulálnak. A közelmúltban azonban voltak olyan értesülések, hogy a cég csillogását eltompítják a veszteségek.

A legutóbbi jelentések szerint az utolsó kör finanszírozása után 68,5 milliárd dollárt ér. Az idő majd eldönti, hogy jövőre sikerül-e az IPO, vagy továbbra is csak spekuláció marad.

Okta

A Wall Street Journal értesülése szerint a személyazonosság-kezelő startup egy IPO felé halad. Egy forrás szerint már az IPO előtti és utáni pénzügyi jelentésen dolgoznak. 2015-ben a cég 1,3 milliárd dollárt ért.

A társaság honlapja szerint több kulcsfontosságú vezetőt is felvettek 2016-ban. Bár mindez nem biztosítja az IPO-t, a dolgok abba az irányba mutatnak.

Spotify

A Spotify egy zenei streaming szolgáltatás. Értékét 8,1 milliárd dollárra becsülik. 2016 elején a cég 1 milliárddal emelte értékét átváltható adósággal. 2017 második felére várják az IPO-ját.

Forrás: flickr, downloadsource.fr

Elevate Credit

Az Elevate Credit ez online hitelező vállalat, ami a másodlagos hitelezpiacra összpontosít. A cég eredetileg 2016-ot célozta be az IPO-val, de a piaci körülmények miatt újra kellett értékelniük a helyzetet.

A nyár folyamán a cég vezérigazgatója, Ken Rees azt nyilatkozta, hogy az Elevate Credit lehet 2017 első tech-IPO-ja.

Univision

Az Univison egy spanyol nyelvű csatorna, ami 2007-ben lett privát. A cég azzal került a címlapokra, hogy a főoldal kivételével megvásárolt minden Gawker-oldalt.

Az Univision már 2015-ben is megindult az IPO felé, de mégsem tette meg a végső lépést. Egyesek szerint újra belevághat a cég. A piaci feltételek minden bizonnyal szerepet játszanak abban, hogy mikor lép a nyilvánosság elé a cég.