A kitermelést is felfuttatná a MOL

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

A Mol-csoport a 2030-ig érvényes üzleti stratégiájában egyértelművé tette, hogy a kutatási-termelési üzletág (angolul upstream) a cégcsoport üzleti tevékenységének alappillére marad - mondta Berislav Gaso, a Mol-csoport kutatás-termelési divíziójának ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak, a cikket csütörtökön közölte az üzleti napilap.

Felfuttatnák a kitermelést

Berislav Gaso kifejtette: a csoport nemrég indította el a New Upstream programot, ebben ambiciózus célokat fogalmaztak meg, így egyebek mellett javítani kívánják a régóta meglévő mezők kitermelését, mindenekelőtt Magyarországon és Horvátországban.

Nemcsak megállítani szeretnék a termelés évek óta tartó csökkenését, hanem annak növelésén is dolgoznak: az elmúlt évben 20 százalékkal sikerült növelni a kőolajtermelést. Emellett el kell érni a hatékonyság emelkedését is - tette hozzá.

Jól teljesít a szegmens
Az ügyvezető igazgató nagy dolognak tartja, hogy a Mol kutatás-termelési szegmense még az idei 42 dolláros átlagköltség mellett is önfinanszírozó, 2016 első kilenc hónapjában az upstream több mint félmilliárd dollár EBITDA-t ért el, miközben mintegy 140 millió dollár szabad cash flow-t (készpénzállományt) is termelt. (EBITDA - a kamat- és adófizetés, tőketörlesztés és amortizáció előtti eredmény, a dollár kedd este 289,23 forintot ért.) 

Az ügyvezető igazgató elmondta: 13 országban vannak jelen, 8 országban termelnek. A Mol mostani napi 110 ezer hordós kitermelésének több mint 70 százaléka magyarországi és horvátországi, a maradék 30 százaléka pedig a nemzetközi portfólióból érkezik - olvasható a Világgazdaságban.

Más területen is fejlesztenek

Mintegy 1,9 milliárd dollárt fordít petrolkémiai üzletágának fejlesztésére a Mol Nyrt. 2017 és 2021 között, összhangban az új 15 éves stratégiájával. A tájékoztatás szerint a következő öt évben a vállalat növelni kívánja a propilén, illetve propilén származékok termelését. A propilén értékláncon belüli a további diverzifikáció érdekében több mint 500 millió dollárból fejleszti a Mol magyarországi és a szlovákiai olefin üzemeit.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Tíz éves futamidejű kötvényt bocsát ki a Mol »