A Lufthansa szárnyal, a General Motors behúzta a féket

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Elemzői várakozásokat meghaladó lett a Lufthansa német légitársaság harmadik negyedévi működési eredménye, amihez részben a keresletnövekedés járult hozzá. A General Motors (GM) ezzel szemben veszteséget termelt a a harmadik negyedévben főként európai érdekeltségeinek értékesítése miatt. Ám az Opel és a brit testvérmárka, a Vauxhall eladását nem számolva 2,5 milliárd dollár adózás előtti nyereséget ért el.

Jó kilátások a Lufthansánál

A Lufthansa szerdán azt közölte, hogy működési eredménye (EBIT) éves összevetésben 32 százalékkal 1,518 milliárd euróra emelkedett. Ez felülmúlta a szakértői várakozások átlagában szerepelt 1,502 milliárd eurót.

A német cég szerdán megerősítette, hogy "továbbra is a tavalyi 1,75 milliárd eurót meghaladó nyereséget vár az idei évre". Ennél konkrétabban nem fogalmazott a Lufthansa, míg az elemzők várakozásában 2,6 milliárd euró szerepel.

A javuló negyedéves eredményhez hozzájárult, hogy a piacról kikerült két riválisa, az Air Berlin és a Monarch, miközben nőtt az utasszám és emelkedtek a jegyárak.

A General Motors nem örülhetett ennyire

A legnagyobb amerikai autógyár kedden bejelentette, hogy 3 milliárd dolláros veszteséget ért el a szeptember 30-án zárult három hónapban, ami alapvetően az Opel/Vauxhall értékesítéséből eredő 5,4 milliárd költségből fakad.

Ezt a tételt leszámolva a GM adózás előtti profitja részvényenként 1,32 dollár volt, ami meghaladja az elemzők által várt 1,11 dolláros részvényenkénti nyereséget.

Csökkentik a raktárkészletet

A GM vezetése megerősítette korábbi profit-előrejelzését, és azt ígérte, hogy csökkenti a raktárkészleteit. Az értékesítésre váró járművek száma szeptember végén 76 napra elegendő készletet biztosított az amerikai piacon, csökkent az egy hónappal korábbi 88 naphoz képest, és várhatóan az év végére érik el a 70 napos
célszámot.

A General Motors arra számít, hogy idén és jövőre is stabil marad az amerikai autópiac, éves szinten 17 millió új könnyű gépjármű talál majd gazdára.

Kedden, a New York-i tőzsdén zárás előtt 3 órával 2,57 százalékos pluszban, 46,31 dolláron forgott a General Motors. Az árfolyam idén közel 30 százalékkal emelkedett, részben az önvezető járművek fejlesztésére tett erőfeszítések elismeréseként. Az elemzői prognózis szerint egy-két éven belül piacra kerülhetnek az első robot taxik.

Kibocsátók a honi börzén

A Budapesti Értéktőzsdén a következő vállalatok szerepelnek.

Tanulj, hogy ületelhess!

A frankfurti tőzsdét 1585-ben alapították az árfolyamok rögzítésére.

Kanada legnagyobb börzéje, a torontói tőzsde (TSX) 1852-ben alakult.

Ezt olvasta már?

Estére lejtőre került New York »