-->

A negatív trend ellenére pluszban nyitott Budapest

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 3 perc

Mínuszban kezdték a napot a vezető európai értéktőzsdék szerdán. A BUX viszont 0,07 százalékkal erősödött keddi záróértékéhez képest.

A kereskedés első perceiben Londonban a FTSE-100 index 0,51 százalék, a frankfurti DAX-index 0,50 százalék, a párizsi CAC-40 index pedig 0,42 százalék gyengülést jelzett.

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX pedig 26,21 pontos emelkedéssel, 38 488,84 ponton nyitott szerdán. A keddi záró értékéhez képest tehát 0,07 százalékkal erősödött.

Megfigyelők szerint napközben több, trendet is befolyásoló makrogazdasági adat is nyilvánosságra kerül.

Délelőtt ismertetik az euróövezeti fogyasztói árak alakulásával kapcsolatos előzetes számot, délután pedig a tavalyi utolsó negyedévi amerikai GDP-növekedésre vonatkozó, egyelőre még nem végleges adatot, valamint az Egyesült Államokban folyamatban lévő lakáseladások statisztikáját januárról.

Az eurót 1,2227 dolláron jegyezték a nemzetközi bankközi devizapiacon reggel kilenc órakor a kedd esti 1,2247 dollár után.

A szerdai európai tőzsdenyitáskor az északi-tengeri Brent hordónkénti ára 66,30 dolláron állt, 22 centtel (0,33 százalékkal) csökkent a keddi záróértékéhez képest.

Hazai pálya

A Concorde Értékpapír elemzője szerint a magyar részvénypiacon az OTP-re érdemes figyelni, miután felminősítették a banki papírt, és ez hatással lehet az árfolyamára.

Kovács Bálint, az Equilor Befektetési Zrt. vezetőelemző-helyettese kommentárjában arra hívta fel a figyelmet, hogy elfáradtak kedden a nap végére az amerikai részvényindexek, az eladói hullám az ázsiai piacokra is begyűrűzött szerdán reggel, emiatt Európában nem lehet pozitív nyitásra számítani.

Az Equilor vezetőelemző-helyettese szerint a magyar piacon a Richter papírjára érdemes figyelni, az OTP-nél a pénteki gyorsjelentésre készülhetnek a befektetők.

Csalódás Ázsiában

Komoly mínuszban zárt Ázsia, miután hajnalban csalódást okozó kínai szolgáltatóipar és feldolgozóipari, valamint a japán ipari termelésre vonatkozó adatok jelentek meg.

A tokiói börze, amely a térség irányadó tőzsdéje, szerdán 1,38 százalék gyengüléssel, 22 080,50 ponton fejezte be a napot. A részvények szélesebb körét felölelő TOPIX index 1,06 százalékkal süllyedt.

A már bezárt tőzsdék közül például az ausztrál 0,68 százalék mínuszban fejezet be a napot, a tajvani börzén szerdán nem volt kereskedés.

A reggel még nyitva tartó hongkongi tőzsde fő mutatója 1,33 százalékos, a sanghaji 0,46 százalékos, a szöuli pedig 1 százalékos mínuszban állt.

Így zártak kedden

Csökkenéssel zártak a vezető nyugat-európai tőzsdék irányadó indexei kedden. A londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 0,10 százalékos, a frankfurti DAX-index 0,29 százalékos, a párizsi CAC-40 index pedig 0,01 százalékos mínuszban fejezte be a kereskedést. A páneurópai indexek közül a Stoxx Europe 600 0,18 százalékkal, az FTSE Eurofirst 300 index 0,19 százalékkal, az euróövezeti EuroStoxx50 pedig 0,25 százalékkal esett.

A nap nyertesei a médiavállalatok voltak azon hír nyomán, hogy a Comcast amerikai kábelszolgáltató 31 milliárd dollárt ajánlott az európai Sky médiaszolgáltató csoport több mint 50 százalékáért. A Sky árfolyama 20,5 százalékos pluszban zárt kedden.

A nap vesztesei a vegyipari cégek voltak, élükön a BASF német vegyipari céggel, amelynek árfolyama több mint 2 százalékkal esett gyorsjelentésének közzététele után. A BASF erős évet zárt tavaly, de az idei évben gyengébb eredményekre számít.

A Standard Chartered brit nagybank árfolyama 1,2 százalékkal nőtt, miután bejelentette, hogy ismét osztalékot fizet. A Poste Italiane olasz posta részvényei közel 6 százalékkal drágultak egy új ötéves stratégiai terv hírére. A nyereségének növekedéséről beszámoló Persimmon brit építőipari konglomerátum 4,6 százalékkal drágult, és maga után húzta a londoni tőzsdén jegyzett riválisai, köztük a Berkeley Group és Taylor Wimpey árfolyamát.

A Fresnillo bányatársaság viszont 4,4 százalékot veszített értékéből, mivel éves profitja elmaradt az elemzői várakozásoktól. A Fresnillo arra számít, hogy az idei év nehéz lesz a költség- és inflációs nyomások növekedése miatt.

A budapesti zuhanás

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 158,21 pontos, 0,41 százalékos csökkenéssel, 38 462,63 ponton zárt kedden. A részvénypiac forgalma 17,0 milliárd forint volt, a vezető részvények a Richter kivételével erősödtek az előző napi záráshoz képest.

A Mol 32 forinttal, 1,14 százalékkal, 2832 forintra erősödött, 2,9 milliárd forintos forgalomban. Az OTP-részvények ára 40 forinttal, 0,35 százalékkal, 11 540 forintra nőtt, forgalmuk 4,1 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom árfolyama 3,50 forinttal, 0,77 százalékkal, 459 forintra emelkedett, forgalma 262,6 millió forint volt. A Richter-papírok árfolyama 280 forinttal, 4,61 százalékkal, 5800 forintra csökkent, a részvények forgalma 9,2 milliárd forintot ért el.

New York is elgyengült

Gyengüléssel zártak kedden a New York-i értéktőzsde irányadó mutatói. A 30 vezető iparvállalat Dow Jones indexe 299,24 ponttal, 1,16 százalékkal, 25 410,03 pontra csökkent. Az S&P 500-as mutatója 35,32 ponttal, 1,27 százalékkal gyengült, és 2744,28 ponton fejezte be a napot. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 91,11 ponttal, 1,23 százalékkal lett kevesebb, és 7330,35 ponton zárt.

A jelentős gyengülés azután következett be, miután az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve új elnöke első kongresszusi meghallgatásán jelezte, háromnál több alkalommal is kamatot emelhetnek idén, hogy elejét vegyék a gazdaság túlfűtötté válásának.

A februárban hivatalba lépett Jerome Powell a képviselőház pénzügyi bizottsága elé terjesztett négyoldalas beszámolójában optimista képet vázolt fel az amerikai gazdasági helyzetről, és a fokozatos kamatemelés folytatását ígérte.

Ugyanakkor a kérdésekre adott válaszában kifejtette, hogy megítélése szerint december óta erősödött a gazdasági növekedés, és emelkedik az infláció. A piacok azt a következtetést szűrték le szavaiból, hogy az eddig várt három helyett inkább négyszer emelhet kamatot a Fed.