A németek profitálhatnak a frankpánikból

| szerző: | olvasási idő: kb. 2 perc

Euróban mérve, a nyugat-európai részvények lehetnek erősek, míg a pesti parketten alig érezzük majd a ralit.

Devizapiaci lavinát indított el a svájci jegybank tegnap délelőtt, miután elengedte az euróval szembeni árfolyamküszöböt: azaz nem védik a továbbiakban az 1,20-as szintet az euróval szemben.  A forintot is elsodorta a svájci „hólabda”. A tőzsdén azonban nem érdemes a tegnapokon búsongani. Van élet az árfolyamgát után! Ezúttal is az a kérdés: mibe fektessünk?

Csak a menekülők maradnak?

A helyzet rosszabb lett a svájci jegybank döntése nyomán, amennyiben a CHF a párhuzamos kamatdöntés ellenére is extrém módon erősödött, ám egy még rosszabb helyzetet akartak elkerülni a jegybankárok, azzal, hogy elébe mentek az EKB jövő héten esedékes monetáris lazítási döntésének, ami további euró gyengülést eredményezhet – mondta Kuti Ákos, az Equilor vezető elemzője. Hozzátéve: hosszabb távon komoly változást hozhat a döntés, amennyiben bealkonyult az árfolyamgátra épülő opciózásnak, ezért arra lehet számítani, hogy a forró pénzek távoznak a frank piacáról, s „csak” a menekülők maradnak.

Saját ujjukba haraptak

A svájci jegybankároknak nem volt más választásuk, mint hogy valamelyik ujjukba harapjanak – vélekedett Móró Tamás, a Concorde részvénystratégája. Mondván, a recesszió szélén billegő svájci gazdaságra ugyanis hatalmas csapást mért a frankerősödés, ugyanakkor attól is joggal tartottak a jegybankárok, hogy az EKB jövő héten esedékes lazítását követően még a korábbinál is jóval több eurót kell bezsákolniuk, ha fenntartják az árfolyamgátat.

Mint mondta, további CHF erősödést már nem várnak a Concorde elemzői, továbbra is a dollár erősödése maradhat az uralkodó trend. Miután arra számítanak, hogy a pénz a jövőben is dollár piacára áramlik, tekintettel a kamatemelési várakozásokra.

Irány a DAX!

Euróban mérve, a nyugat-európai részvények lehetnek erősek – hangsúlyozta Móró Tamás (Concorde), aki úgy véli, ha az EKB lazít, annak hasonló lehet a hatása, mint amikor ősszel a japán jegybank lépett a monetáris lazítás útjára.

Hasonlóan vélekedett Kuti Ákos (Equilor) is, mondván, az átmeneti csapkodást követően arra számítanak, hogy a svájci jegybank lépése feltüzeli az EKB monetáris lazításának reményét. Ebből fakadóan a DAX és a nyugat-európai részvénypiacok tekintetében várnak ralit.

És a régi beidegződések mentén az arany is menedékül szolgálhat ebben a környezetben.

Mostohagyerek a BÉT

A pesti parkett aligha profitálhat a várható európai felívelésből. Egyrészt, észre kell venni, hogy már csütörtök délelőtt is a forintot ütötte a piac, s a szereplők csak délutánra vették észre, hogy a lengyel bankok svájci frank kitettsége nagyobb, akkor szálltak rá a zlotyra. Magyarán még mindig nagy a bizalmatlanság a magyar piaccal szemben. Másodsorban, az sem elhanyagolható tényező, hogy a német és a magyar piac eltérő portfólióban van, az egyik fejlett, a másik feltörekvő, vagyis a benchmark sem azonos. Végül, az is gond, hogy a blue chipek közül a Mol olaj-kapcsolt, a Richter és az OTP orosz kitettsége jelentős, míg az osztalékmentes Magyar Telekom senkit sem érdekel.

Ezt olvasta már?

Ezúttal mindenki lekendezhetett Európában »