A pénzügyi papírok vitték a prímet a tengerentúlon

| forrás:
mti
| olvasási idő: kb. 1 perc

Erősödtek pénteken a New York-i tőzsde főbb mutatói, mivel a foglalkoztatási adatok a reméltnél is jobb gazdasági helyzetre engedték következtetni a befektetőket, akiknek derűlátását növelték a nem mezőgazdasági munkahelyek számának októberi emelkedéséről szóló adatok.

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe a nap végére 167,54 ponttal, 1,07 százalékkal 15 761,52 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 23,42 ponttal, 1,34 százalékkal 1770,57 pontra nőtt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 61,90 ponttal, 1,60 százalékkal emelkedett és záráskor 3919,23 ponton állt.

Remek hangulat uralkodott a tengerentúlon

Az amerikai részvényárfolyamok erőteljes emelkedő lendületre tettek szert pénteken a reméltnél is jobb gazdasági helyzetre következtetni engedő foglalkoztatási adatoknak köszönhetően. A nem mezőgazdasági munkahelyek száma minden elemzői előrejelzésre rácáfoló mértékben emelkedett októberben.

A bíztató makrogazdasági adatra a nyitás előtt a határidős indexjegyzések még estek, mivel egyes elemzői vélemények szerint a foglalkoztatás javulása láttán a Fed akár már az év vége előtt is megkezdheti gazdaságösztönző célú monetáris lazító programja kereteinek szűkítését. A tőzsdei nyitásra azonban már a gazdasági fellendülés tőzsdei előnyeire összpontosító optimista befektetői várakozások kerekedtek felül.

Erősödtek a pénzügyi papírok

Pénteken a pénzügyi papírok vezették az erősödést, az S&P 500 indexen belül a pénzügyi ágazat részindexe közel két százalékos nyereséget ért el. A JPMorgan Chase közel négy százalékkal, a Wells Fargo, a Bank of America és a Citigroup pedig több mint két százalékkal erősödött.

A kereskedés vége előtt mintegy két órával a DJIA 30 index 0,6 százalék, az S&P 500 index egy százalék, a Nasdaq Composite pedig másfél százalék nyereséget mutatott. A pénteki erősödéssel mindhárom index nagy eséllyel az ötödik egymást követő hetet zárhatja nyereséggel.

Az év eleje a Nasdaq Composite már közel 30 százalék, az S&P közel 24 százalék, a DJIA közel 20 százalék nyereséget halmozott fel a Fed gazdaságösztönző céllal végzett kötvényvásárlásaival a piacra pumpált többletlikviditásnak köszönhetően.

Az olaj ára felment, az arany lejtőnek indult

Az olaj ára emelkedett, az amerikai WTI nyersolajat a határidős piacon legközelebbi szállításra a kereskedés vége előtt hordónként 94,52 dolláron jegyezték, 32 centtel, 0,34 százalékkal az előző zárás felett.

Az arany ára eséssel tükrözte vissza a dollár jó foglalkoztatási adatoknak köszönhetően elért erősödését. A határidős piacon a legközelebbi aranykontraktus jegyzése 1,81 százalékkal, unciánként 23,70 dollárral 1284,80 dollárra csökkent.

Ezt olvasta már?

Vegyesen nyitottak a New York-i indexek »